Promociji je nazočila veleposlanica Danijela Barišić, veliki broj profesora i suradnika Instituta za književnost i Instituta za makedonski jezik “Krste Misirkov”, gosti iz Zagreba ,književnici i članovi Zajednice Hrvata u Makedoniji

Promocija knjige ,,Duboki slojevi sjećanja”, razgovori s akademikom Vladom Uroševićem, autora dr.sc. Ljudmila Spasova, na hrvatskome jeziku održana je 11. svibnja u prostorijama Instituta za makedonsku književnost u Skopju.
Ti razgovori, po riječima autora, vođeni su između veljače 2012. i veljače 2013. godine i objavljeni na makedonskom jeziku pod nazivom “Rudnite sloevi na sekavanjeto” u nakladi Makedonske akademije znanosti i umjetnosti i promovirani 2014. godine u Društvu pisaca Makedonije.
U siječnju 2018. knjiga je objavljena i na hrvatskom jeziku u nakladi makedonsko-hrvatske udruge za promicanje kulturnih vrijednosti i veza Spectrum iz Zagreba, a s makedonskog su je preveli studenti makedonskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu: Krešimir Božak, Ines Cebović i Vana Cvek.
Urednica je kroatistica i makedonistica Iva Nazalević Čučević, a voditeljica projekta, studentica makedonskog i bugarskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Antonija Raguž.
Začetnici cijeloga projekta bili su Slavica Koritić, predsjednica udruge “Spectrum” te Dijana Vlatković koja je učinila mnogo, zajedno s prof. dr. sc. Borjanom Prošev-Oliver, za makedonski jezik, na otklanjanju svih poteškoća koje su iskrsnule tijekom rada na ovom projektu kao i autor, zaljubljenik u hrvatsku kulturu i hrvatski jezik, za vrijeme njegovog boravka u Hrvatskoj, gdje je bio gost profesor, odnosno vanjski suradnik na Katedri za makedonski jezik Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Uvodnu riječ i pozdrav prisutnoj publici uputila je direktorica Instituta za književnost, prof. dr. Maja Jakimovska-Tošić, a prisutnima se obratila i predsjednica udruge Spectrum Slavica Koretić i voditeljica projekta Antonija Raguž.
O knjizi su govoriti: dr. sc. Jelena Lužina i dr. Aleksandar Prokopiev, profesor književnosti i književnik, koji je u ulozi moderatoratora vodio razgovor s akademikom Vladom Uroševićem.
Prisutne je pjesmom razveselio student solo pjevanja u klasi profesora Gorana Načevskog, Martin Trenevski.
Promociji je nazočila i veleposlanica RH u RM Danijela Barišić, veliki broj profesora i suradnika Instituta za književnost i Instituta za makedonski jezik “Krste Misirkov”, gosti iz Zagreba, književnici i članovi Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Tekst: Ljerka Toth Naumova; Fotografije: Institut za makedonsku književnost iz Skopja