Poticajno i iscrpno predavanje o identitetu u dijaspori – hrvatskim migrantima između stare domovine i novoga prebivališta održao je u Nürtingenu pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. Nediljko Ante Ančić

Prve regionalne sjednice u 2016. godini hrvatskih pastoralnih djelatnika koji djeluju u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, na čelu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivicom Komadinom, održane su od 1. do 5. veljače u pet njemačkih gradova, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) na čijem su se prostoru sjednice održavale. Na sjednicama se okupilo više od 120 hrvatskih pastoralnih djelatnika i manji broj hrvatskih socijalnih djelatnika iz Njemačke.
Sjednica za pastoralne djelatnike iz HKM Bavarske regije održana je 1. veljače u prostorijama HKŽ München, 2. veljače za regije Baden-Württemberg I. i Baden-Württemberg II. u prostorijama Katoličke župne kuće Sv. Ivana u Nürtingenu, 3. veljače za regiju Sjeverna Rajna i Vestfalija u prostorijama Katoličkog dječjeg vrtića u Hagenu, 4. veljače u kući za duhovne vježbe i goste samostana Marienrode kod Hildesheima za Sjevernu regiju te 5. veljače za Rajnsko-majnsku regiju u prostorijama HKM Darmstadt.
Uz domaćina, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivicu Komadinu na jednom dijelu sjednice u Nürtingenu sudjelovala je uime biskupije Rottenburg-Stuttgart Stefanie Wahle-Hochloch. Nakon pozdrava delegata Komadine, predstavnika regija i voditelja misija i zajednica na čijem su se području održavale sjednice, susret je počeo molitvom i meditacijom. Poticajno i iscrpno predavanje o identitetu u dijaspori – hrvatskim migrantima između stare domovine i novoga prebivališta održao je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. Nediljko Ante Ančić, kojega je predstavio dr. Adolf Polegubić.
Delegat Komadina je u drugom dijelu sjednice govorio o budućim zajedničkim susretima: prvim regionalnim sjednicama u 2017., seminaru za pastoralne suradnice i suradnike u veljači 2016., duhovnim vježbama u veljači i ožujku 2016., hrvatskom folklornom festivalu u travnju 2016., godišnjem pastoralnom skupu u listopadu 2016. Ujedno je podsjetio na inicijativu ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića za održavanjem formacije animatora mladih, ljetne školu hrvatskoga jezika, povijesti i kulture u domovini te pozivom mladima iz inozemstva na sudjelovanje na Svjetskom danu mladih u Krakovu, od 25. do 31. srpnja 2016., zajedno s mladima iz domovine. Delegat Komadina potaknuo je sudionike neka s tim upoznaju mlade u svojim zajednicama kako bi mladi mogli sudjelovati u tim programima. Bilo je riječi i o hodočašću u Lurd od 4. do 8. svibnja, koje će se održati u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda i Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main.
(IKA)