Postignut je dogovor o pripremi i izvedbi 5. Sabora Hrvatske kulture, koji će održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. lipnja u Kopru. Domaćin Sabora bit će Hrvatsko kulturno društvo Istra Piran 

U prostorijama Kulturnoga društva Međimurje Velenje 14. ožujka je održana je 8. redovita sjednica Predsjedništva Saveza hrvatskih društava Slovenije. Sjednica je, u nazočnosti agilnoga i pripremljenoga predsjednika Saveza Đanina Kutnjaka, protekla u konkretnoj raspravi o pripremljenim točkama dnevnoga reda. Postignut je dogovor o pripremi i izvedbi 5. Sabora Hrvatske kulture, koji će održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. lipnja u Kopru. Domaćin Sabora, predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Istra Piran Joso Begić, izložio je ideju i koncept izvedbe Sabora.
Uvod prvoga festivalskoga dana Sabora bit će sveta misa u koparskoj katedrali Uznesenja Marijinoga. Na posebno uređenom prostoru bit će izložbe ručnih radova, slika, nošnji. Na štandovima će se nuditi na prodaju hrvatska jela, pića, te ručni radovi. Na istom prostoru nastupaju i članovi glazbenih skupina hrvatskih društava. Glavna priredba će se održati na Martinčevom trgu na pripremljenoj pozornici. U nedjelju, 19. lipnja odvijat će se program prema prijavama društava.
Potpredsjednik Saveza Mijo Stanko, u ulozi predsjednika odbora, podnio je iscrpno izvješće o tijeku aktivnosti postavljanje spomenika jednom od hrvatskih velikana u Ljubljani. Najveći dio tih aktivnosti i potrebnih koordinacija s lokalnim vlastima odrađuje Savez hrvatskih društava Slovenije, uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani.
Rečeno je, da se i u ovoj godini, u većini društava pripremaju prigodne izložbe ručnih radova, seminari hrvatskoga folklora i tradicijskih glazbala, te izdavanje priručnika za učenje hrvatskoga jezika. Najavljen je i novi izgled i bogatiji sadržaj časopisa Saveza Korijeni.
Uključivanje u regionalne projekte Slovenija-Hrvatska, projekte Ministarstva kulture i Javnoga fonda kulturne djelatnosti Republike Slovenije, te predstavljanje Saveza u raznim institucijama Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kao i održavanje redovitih i dopisnih sjednica Saveza, čine njegovu stalnu aktivnost.
Vrijedi, zaključeno je, predstaviti ideju o zajedničkoj proslavi Dana državnosti Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Mostecu u Ljubljani, prigodom završetka biciklističke karavane na Putu prijateljstva Vukovar-Ljubljana.
Na sjednici je saslušano i odobreno izvješće blagajnika Saveza, te predsjednice Nadzornoga odbora.
(Ivan Botteri)

Fotografije: Marko Glavaš i Ivan Botteri