Obilježavanje 90. godišnjice smrti Dore Pejačević u Našicama popraćeno je i predstavljanje knjige “Proklete Hrvatice – od Cvijete Zuzorić do Ene Begović: deset životopisa” Milane Vuković Runjić

Nizom koncertnih i književnih manifestacija, u Našicama od večeras (petak, 1. ožujka) počinje obilježavanje 90. godišnjice smrti Dore Pejačević, prve žene skladateljice u Hrvatskoj.
Tako će u prostorijama Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” u 18 sati biti održano predstavljanje knjige “Proklete Hrvatice – od Cvijete Zuzorić do Ene Begović: deset životopisa” Milane Vuković Runjić, s posebnim osvrtom na odlomak “Dora Pejačević: u dubokoj beskonačnosti tražila je svoju glazbu”, uz posebnog gosta dr. Slavena Leticu. Nakon toga na glazbenom domjenku zasvirat će Tamburaško društvo “Dora Pejačević” i violinistica Tatjana Stehlik. U koncertnoj dvorani OGŠ “Kontesa Dora” u 19.30 sati bit će održan koncert pijanist Ante Blaževića.
U ponedjeljak, 4. ožujka u 18 sati u prostorijama glazbene škole bit će održano predavanje o temi “Dora Pejačević kao čitateljica” dr. Dinka Župana iz Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, nakon čega će u 19.30 sati biti održan koncert “Romantični dueti”. Nastupit će mezzosopranistica Katja Markotić i sopranistica Klasja Modrušan, uz klavirsku pratnju Danijele Perić.
U utorak, 5. ožujka u 12 sati bit će položeno cvijeće i zapaljenje svijeće na grobu Dore Pejačević, a u 19.30 u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služit će se misa za Doru Pejačević uz sudjelovanje Župnog zbora. Nakon mise, orguljaški koncert održat će Josip Magdić.
Organizatori Memorijala Dore Pejačević su Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora”, Tamburaško društvo “Dora Pejačević” te Zavičajni muzej – Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica. Pokrovitelji su Osječko-baranjska županija, Grad i Mjesni odbor Našice.
(S.Fridl –Glas Slavonije)