Tonči Čović rođen je u Tučepima kraj Makarske, a u Australiju je otišao kao dijete zajedno s roditeljima 1939. Od 1972. – 1982. bio je gradonačelnik grada Waitemata – Hendeson, nakon toga direktor međunarodne zračne luke Auckland. Godine 1992. predsjednik dr. Franjo Tuđman imenovao ga je prvim počasnim gk u Novom Zelandu

Nažalost, tek nedavno sam primio tužnu vijest da nas je 5. kolovoza o.g. u svom domu u Orakei, okružen članovima obitelji, ostavio nezaboravni ”barba Tonči” – počasni generalni konzul Republike Hrvatske u Novom Zelandu sa sjedištem u Aucklandu.

Tonči Čović rođen je u Tučepima kraj Makarske. Zajedno s roditeljima je kao dijete 1939. stigao u Novi Zeland, gdje se školovao i odrastao. Od 1972. – 1982. bio je gradonačelnik grada Waitemata – Hendeson, a nakon toga direktor međunarodne zračne luke Auckland. Primio je i odličje britanske kraljice Elizabete II. Godine 1992. predsjednik dr. Franjo Tuđman imenovao ga je prvim počasnim gk u Novom Zelandu.

Na ispraćaju su, uz suprugu Ivicu i djecu Silvanu, Filipa i Stipu, bili brojni ugledni članovi novozelandskog društva, kao i bivši djelatnici Generalnog konzulata RH u Aucklandu, Edita i Pero Andrijašević. Tonči i Ivica bili su mojoj supruzi i meni dragi prijatelji. Slažem se s onim što je napisala bivša tajnica konzulata Edita: ”Šefa našeg više nema, ali ono što je on ostavio, dobri ljudi nikada neće zaboraviti”.

Tekst: Mladen Ibler

Obituary