Sutivanska knjižnica započela je stvaranjem zbirke knjiga iseljeničke literature pod nazivom Druga domovina, što je podržala Sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Ured za Hrvate izvan domovine, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Santiagu de Chile, centralni ured HMI iz Zagreba i hrvatske zajednice po svijetu

U Narodnoj knjižnici Antonio Rendić u Sutivanu 12. rujna održano je sjećanje na Pepitu Turinu, čileansku književnicu hrvatskog porijekla. Događaj je organiziran u suradnji knjižnice i HMI podružnice Split, a njime je službeno potvrđena intenzivnija suradnja knjižnice i Matice.
Naime, sutivanska knjižnica započela je stvaranjem zbirke knjiga iseljeničke literature pod nazivom Druga domovina, što je podržala Sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Ured za Hrvate izvan domovine, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Santiagu de Chile, centralni ured HMI iz Zagreba i hrvatske zajednice po svijetu. Knjižnica u Sutivanu skupila je 130 naslova a HMI podružnica Split priredila je donaciju od dodatnih 330 naslova koje će ovih dana predati ravnatelju sutivanske knjižnice Franji Mlincu. Tako će iseljenička literatura biti na jednom mjestu, objavljena na internetu i svima dostupna.
Budući je ovo godina kada čileanski pisci hrvatskog porijekla pune stupce čileanskih novina jer je Antonio Scarmeta dobio nacionalnu nagradu, Patricia Stambuk postala je dopisna članica Akademije za jezik, a obilježava se i sto godina od rođenja Rajmunda Cuparea, onda je bilo sasvim primjereno u knjižnici održati sjećanje na jednu književnicu poput Pepite Turine.
Pepita Turina rodila se u Punta Arenasu 1907. godine, u vrijeme kada se nije predavalo mnogo važnosti obrazovanju žena. Utoliko je njoj bilo teže postići divljenje literarnog kruga, zaslužiti sve nagrade koje je primila i objaviti niz literarnih djela. Između ostalog, bila je jedna od osnivačica eksperimentalnog kazališta i Društva prijatelja knjige. Suprug joj je bio akademik Oreste Plath, a o ostavštini svojih roditelja brine njihova kći Karen Muller Turina, koja je dala veliki doprinos i potporu zbirci Druga domovina.
Večer posvećenu Pepiti Turini otvorio je ravnatelj knjižnice Franjo Mlinac, a prikazani film o Pepiti Turini priredila je voditeljica Matičina splitskoga ureda Branka Bezić Filipović.

Tekst: Branka Bezić Filipović