Svoj rodni kraj napustio je između dva svjetska rata, ali svojim trudom uspio je u tuđini i stekao znatan imetak u Peruu. Godinama je novčano pomagao razne dubrovačke humanitarne ustanove, među kojima i Domus Christi, a Dubrovčani su mu se odužili postavljanjem spomen-ploče 1924. godine

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, podružnica Dubrovnik i Doma za starije i nemoćne osobe Domus Christi Dubrovnik, svečano je obilježena 90. obljetnica postavljanja spomen -ploče hrvatskom iseljeniku Matu Galjufu, domoljubu i dobročinitelju koji je živio u Peruu.
Svoj rodni kraj Župu dubrovačku napustio je između dva svjetska rata u potrazi za boljim životom. Svojim trudom uspio je u tuđini i stekao znatan imetak. Nije zaboravio zavičaj, te je godinama novčano pomagao razne dubrovačke humanitarne ustanove, među kojima i Domus Christi.
U znak zahvalnosti za njegovu nesebičnu pomoć Dubrovčani su mu se odužili postavljanjem spomen ploče 1924. godine na pročelje tadašnje Pučke kuhinje (danas Dom za starije i nemoćne osobe).
U prigodi svečanog obilježavanja obljetnice, korisnike je toplim riječima pozdravila Maja Mozara, voditeljica Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, istaknuvši privrženost i nesebičnu ljubav hrvatskih iseljenika prema rodnom kraju. Direktorica Doma Mirjana Vujović zahvalila je na inicijativi i sjećanju na veliko dobročinstvo Mata Galjufa.
Povijesni prikaz humanitarnog djelovanja iseljenika s dubrovačkog područja predstavio je Damir Račić koji je, među ostalim, podsjetio na sve dosadašnje namjene ustanove Domus Christi od osnutka 1347. do postavljanja spomen-ploče Matu Galjufu 1924.

Tekst: Damir Račić; Fotografije: Domus Christi