Osim pet desetljeća bavljenja prevoditeljstvom s mađarskog jezika i prikupljanja podatka, istraživanja i pisanja leksikografskih natuknica, kroničarskih i ljetopisnih tekstova o zavičajnoj povijesti ovdašnjih Hrvata, ušao je u antologiju hrvatskog pjesništva druge polovice 20. stoljeća „Skupljena baština“ i u antologije proze i poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971.

Lazar Merković, hrvatski književnik najstarije generacije iz Vojvodine, prevoditelj s mađarskog, publicist, kroničar mjesne povijesti, rođen je u Subotici 14. lipnja 1926. U rodnom gradu završava pučku školu, a srednjoškolsko obrazovanje prekida rat. Kao pripadnik napredne, lijevo orijentirane omladine, koja se protivila ratu, sredinom 1943. biva uhićen od strane mađarskih okupacijskih vlasti. Nakon boravka u nekoliko zatvora u Vojvodini, interniran je na koncu u njemački logor „Dachau“, iz kojeg se uspijeva živ vratiti u Suboticu. Jedan je od prvih osnivača Radio Subotice i glavni i odgovorni urednik Radija Subotice za program na „srpskohrvatskom“ jeziku od 1968. do 1972., kada zbog sudjelovanja u „Hrvatskom proljeću“ biva smijenjen. Nakon toga je proganjan, a zabranjeno mu je objavljivati više od 15 godina. Idejni je tvorac projekta i savjetnik Hrvatskog uredništva Radio Subotice 1998. Od 2002. je predsjednik uređivačkog vijeća Klasja naših ravni, časopisa Matice hrvatske iz Subotice, a od 2006. do 2012. Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ. Živi kao umirovljenik u Subotici.

U književnom radu, poznat je kao pjesnik, objavivši tri zbirke pjesama, i romanopisac, objavivši dva romana. Utemeljitelj je, te prvi glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, umjetnost i društvena pitanja Rukovet (izlazi u Subotici od 1. svibnja 1955.). U njemu ustrajno radi na okupljanju starijih i poticanju mladih hrvatskih spisatelja, te tako uspješno spaja prijeratne i poslijeratne hrvatske književnike iz Subotice.

Tijekom pet desetljeća bavljenja prevoditeljstvom s mađarskog jezika preveo je na hrvatski i srpski blizu 1200 naslova (u šezdesetak knjiga i više desetaka svezaka, četrdesetak drama i dr.), preko dvjesto autora: pjesnika, prozaista, esejista, dramskih pisaca, filozofa, znanstvenika i publicista iz Vojvodine i Mađarske.

Blizu 50 godina Merković je ustrajno prikupljao podatke, istraživao i pisao leksikografske natuknice, kroničarske i ljetopisne tekstove o zavičajnoj povijesti ovdašnjih Hrvata. Napisao je preko četrdeset tisuća kartica o događajima, ljudima iz Podunavlja, o stvarateljima i njihovim djelima.

Ušao je u antologiju hrvatskog pjesništva druge polovice 20. stoljeća sastavljača prof. dr. Stijepa Mijovića Kočana, „Skupljena baština“, a njegova djela su mu izborila mjesto u antologijama proze i poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971., sastavljača Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske.

Nositelj je naslova Počasni građanin Subotice i Ordena malog križa Mađarske. Dobitnik je više uglednih književnih nagrada, među kojima i nagrade za životno djelo na području književnosti na Danima Balinta Vujkova 2008. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 7. listopada 2009. godine, u povodu Dana neovisnosti, Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji. Prvi je dobitnik nagrade „Josip Andrić“ Hrvatskoga nacionalnog vijeća za doprinos hrvatskoj kulturi 2013. godine.

Komemoracija u znak sjećanja na preminulog održat će se u srijedu, 2. studenog 2016. godine, u 12 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a ukop će biti istoga dana u 13.30 sati na Pravoslavnom groblju kod Dudove šume.
(ZKVH)