Hrvatsko društvo Luksemburg po prvi put će biti zastupljeno u sva tri salona Festivala, a posjetitelji će imati priliku upoznati tradicionalne hrvatske proizvode, suvenire, nakit, hranu i pića te turističku ponudu Hrvatske

U Luksemburg se 3. i 4. ožujka u prostoru velesajma Luxexpo na Kirchbergu održava tradicionalni, 35. po redu „Festival migracija, kultura i građanstva“.
Hrvatsko društvo Luksemburg ondje će po prvi put biti zastupljeno u sva tri salona Festivala (štand s hrvatskim proizvodima, Salon knjiga, Umjetnički salon), a posjetitelji će imati priliku upoznati tradicionalne hrvatske proizvode, suvenire, nakit, hranu i pića te turističku ponudu Hrvatske.
Na festivalu će gostovati brojni umjetnici iz Hrvatske, točnije iz Petrinje i Siska, koji će predstaviti dio moderne hrvatske kulture, umjetnosti i književnosti.
Gosti festivala su tako ALF acoustic band Ivana Švragulja, Dragana Čubrilo, Maja Šiprak te Mario Lovreković koji će izložiti svoje radove.
Osim što će moći uživati u predstavljanju hrvatskih umjetnika na velikoj pozornici festivala, posjetitelji će moći sudjelovati i u okviru dječje likovno-literarne kreativne radionice gostiju iz Hrvatske potpomognutima profesoricama hrvatskog jezika Majom Emeršić i Matijom Manenica te Josipom Tomek Bekić (subota, 3. ožujka 2018. u 17 sati na Umjetničkom salonu) i provesti nezaboravnu glazbeno – poetsku večer istog dana s početkom u 20 sati u Bosso Baru uz nastup uživo ALF Acoustic banda). Ovaj petrinjski bend čine Antonija Kihalić, Leon Rokić, Franjo Ivišić i Damir Prskalo, a publiku će zabaviti bogatim pop-rock repertoarom.
Ivana Švragulja učiteljica je likovne kulture i voditeljica Učeničke zadruge „Lovreki“ u Petrinji, Dragana Čubrilo predstavit će svoj biografski roman „Plavuša s panikom” i slikovnicu „Ana i maslačak“, a Siščanka Maja Šiprak publici u Luksemburgu prezentirat će svoje zbirke poezije (Vatra jasnog pripadanja) i pjesme koje su uvrštene u brojne hrvatske i međunarodne zbornike.
Mario Lovreković pripremio je, pak, slikovnicu „Slatkica“ i zbirku kratkih priča strave “Tamna strana užasa”, koju je izdala Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja.
ako naglašava voditelj projekta Mladen Lamza, bit će to još jedan nezaboravni hrvatski vikend u Luksemburgu u organizaciji vrijednih volontera Hrvatskog društva Luksemburg.
(Hrvatski glas Berlin)