Mural Totem kojeg je na 2. festivalu ulične umjetnosti Re:Think u srpnju u Sisku oslikao meksički umjetnik Farid Rueda na fasadi jedne sisačke zgrade, ugledni internetski portal posvećen uličnoj umjetnosti streetart.today, proglasio je među sedam najboljih u svijetu ovoga ljeta

Mural Totem kojeg je na 2. festivalu ulične umjetnosti Re:Think u srpnju u Sisku oslikao meksički umjetnik Farid Rueda na fasadi jedne sisačke zgrade, ugledni internetski portal posvećen uličnoj umjetnosti streetart.today, proglasio je među sedam najboljih u svijetu za mjesec srpanj, izjavila je 17. kolovoza 2017. za Hinu umjetnička voditeljica festivala Alma Trauber.

“Iako je ovo jedan od mogućih odabira, on je ipak relevantan jer je riječ o specjaliziranom portalu. Treba napomenuti da je upravo u tijeku sezona uličnih festivala, pa je u toj konkurenciji za nas to veliko priznaje i potvrda da smo na dobrom putu, te da je riječ o kvalitetnim radovima.

Zahvaljujući suradnji s Gradom Siskom i drugim institucijama, umjetnicima je omogućeno da stvaraju djela velikih formata, što Sisak izdvaja od drugih sredina”, rekla je Trauber.

Ove je godine na festivalu, kojeg organizira udruga KultCom, sudjelovalo sedam već potvrđenih umjetnika iz Hrvatske, Urugvaja, Meksika i Austrije, koji su stvorili sedam novih murala.

U dvije godine sisačkog Festivala ulične umjetnosti Re:Think nastalo je ukupno 17 murala velikih dimenzija, pa je Sisak postao vodeći hrvatski grad po toj vrsti umjetnosti, a upisan je i na svjetsku kartu važnih street art destinacija, istaknula je voditeljica festivala, povjesničarka umjetnosti Alma Trauber, koja je i kustosica petrinjske Galerije Krsto Hegedušić.

Kako su najavili organizatori festivala, u pripremi je i katalog murala, koji će poslužiti kao svojevrsni vodič za ljubitelje te vrste likovne umjetnosti.

Izvor: Hina