Poslije misnog slavlja u Szombathelyju biskup Košić susreo se i s Hrvatima koji žive u tom kraju

Sisački biskup Vlado Košić sudjelovao je 8. srpnja u Szombathelyju u Mađarskoj na svečanoj misi instalacije novoga szombathelskog biskupa Janoša Szekelyja.
Papa Franjo imenovao je 18. lipnja pomoćnog biskupa Janoša Szekelyja u Ostergonu i Budimpešti za novog szombathelskog biskupa, a nakon što je prošle godine mons. Andras Veres otišao za biskupa u Gyor i biskupska stolica ostala prazna.

Svečanu koncelebriranu misu u katedrali započeo je kardinal Peter Erdo, a nakon što je pročitana bula Papina imenovanja nuncij je predao biskupski štap, te je liturgiju je nastavio voditi novi biskup Szekely. Na slavlju je sudjelovalo mnoštvo vjernika, koji su potpuno ispunili katedralu, među kojima i hrvatska, slovenska i romska manjina, koje je novi biskup posebno pozdravio i zahvalio im što obogaćuju biskupijsku zajednicu svojom vjerom i nacionalnim vlastitostima. U koncelebraciji je sudjelovalo više od stotinu pedeset svećenika i dvadesetak biskupa, među kojima i biskup murskosoboški Peter Štumpf iz Slovenije i biskup sisački iz Hrvatske.

Poslije misnog slavlja biskup Košić susreo se i s Hrvatima koji žive u tom kraju, a rado dolaze u Sisak na slavlje svetog Kvirina. Dolaskom u Mađarsku biskup je želio učvrstiti dobre duhovne veze koje Sisačka biskupija njeguje s biskupijom u Szombathelyju gdje je sisački biskup sveti Kvirin početkom 4. stoljeća podnio mučeništvo za Krista. Na kraju, novom biskupu u Szambathelyju biskup Košić darovao je repliku Kvirinove svjetiljke i zbornik „Antiquam fidem”.
(IKA)