Nakon uspješnog predstavljanja u Bruxellesu, Sinjani su doživjeli i sjevernoameričku promociju. Grad i Alku Amerikancima je predstavila Jelena Bilić, direktorica TZ-a grada Sinja, uz pomoć Hrvata koji žive i rade u SAD-u

Sinj i 300. obljetnica Sinjske alke već su mjesecima tema mnogih skupova, događaja i prezentacija. Nakon uspješnog predstavljanja u Bruxellesu, Sinjani su doživjeli i sjevernoameričku promociju. Grad i Alku Amerikancima je predstavila Jelena Bilić, direktorica TZ-a grada Sinja, uz pomoć Hrvata koji žive i rade u SAD-u.
– Održala sam cijeli niz prezentacija u Chicagu i New Yorku, imala sam štand na kojemu sam o Hrvatskoj i posebno Sinju i Sinjskoj alci, koja ove godine slavi 300. jubilej, govorila znatiželjnim Amerikancima, a veliko zanimanje za Alku pokazali su predstavnici američkih turističkih agencija koje u ponudi imaju Hrvatsku kao i novinari koji pišu o turizmu – kazuje Jelena Bilić.
Priliku da Sinj i Alku predstavi u Americi, direktorica Bilić dobila je zauzimanjem Gordane Čačinović i Marine Pavletić, Sinjanki u SAD-u. Uz njih, u Americi je imala potporu svih Hrvata s kojima se susretala, ali i prijatelja Hrvatske.
– Prvu prezentaciju održala sam u generalnom konzulatu RH u Chicagu gdje je domaćin bila generalna konzulica dr. Jelena Grčić Polić. Potom na tradicionalnim Hrvatsko-američkim danima gdje je predstavnike obiju država pozdravio hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro. Zahvaljujući fra Jozi Grbešu, naš grad i Alka u toj su prigodi dobili posebni izložbeni prostor.
U Chicagu žive brojni Sinjani i njihovi potomci, a jedan od omiljenih bivših gradonačelnika je i Sinjanin, Michael Anthony Bilandic. Na Columbia Collegeu izložbu fotografija o Sinju i Sinjskoj alci, koja će studentima i široj javnosti ostati dostupna do jeseni, otvorio je prorektor dr. Stanly Wearden.
Grad i Alka predstavljeni su i na gala večeri u povodu obilježavanja 25. obljetnice AMAC-Midwest Chapter, udruge koja okuplja bivše polaznike i prijatelje hrvatskih sveučilišta pod vodstvom Marine i Milivoja Mikija Pavletića, domaćina i inicijatora mog dolaska u SAD te koordinatora svih nastupa i događanja u Chicagu. Na AMAC-ovoj proslavi prisutni su bili i članovi Kluba Sinj koji su druga ili treća generacija Sinjana u Chicagu.
-Na predstavljanju u New Yorku među gostima su bili Vladimir Drobnjak, naš veleposlanik pri stalnoj misiji u UN-u, te Min Jeong Kim, direktorica UNESCO-ova ureda u New Yorku, koju je oduševila priča o Alci koja je već pet godina pod zaštitom UNESCO, a oduševila ju je i hrvatska “spiza” kao što su pršut, masline, rogači, suhe smokve, domaća rakija, vino, salata od hobotnice, suhi kolači – u dahu će Jelena Bilić. 
(Slobodna Dalmacija i hotspots.net.hr)