U organizaciji HAZU, Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona i Veleposlanstva RH u Francuskoj, u Parizu je na Sveučilištu Sorboni (Universite Paris Sorbonne) održan simpozij povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, u Parizu je 5. studenoga na Sveučilištu Sorboni (Universite Paris Sorbonne) održan simpozij povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
Uime HAZU i njenog predsjednika akademika Zvonka Kusića na simpoziju je govorio tajnik Razreda za društvene znanosti akademik Franjo Šanjek, koji je održao i predavanje “Europeizam Josipa Jurja Strossmayera”. Na simpoziju je sudjelovao i hrvatski veleposlanik u Francuskoj prof. dr. Ivo Goldstein, koji je govorio o modernizaciji hrvatskih zemalja u 19. stoljeću i Strossmayerovoj ulozi u tom procesu, dok je ravnatelj Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona Jacques-Olivier Boudon održao predavanje o odjeku Strossmayerovih ideja u Francuskoj.
O odnosima Hrvatske i Mađarske u Strossmayerovo doba govorila je Catherine Horel, a predavanja su održali i prof. dr. Slavko Slišković i dr. Ana Biočić (Strossmayer i jedinstvo Crkava: ciljevi i sredstva) te Vlatko Marić (Josip Juraj Strossmayer i bosanski franjevci), dok je izlaganje prof. dr. Pere Aračića, člana suradnika HAZU, o Strossmayeru kao promicatelju prava žena i njihove uloge u društvu pročitao prof. dr. Marc Gjidara.
(IKA)