U okviru književnog programa ‘Na brodu’ festivala Kroatien Kreativ 2013, Njemačko društvo za kroatistiku u Literaturhaus Berlin organizira simpozij ‘Miroslav Krleža – majstorstvo i kontroverze’

U okviru književnog programa ‘Na brodu’ festivala Kroatien Kreativ 2013, Njemačko društvo za kroatistiku, u utorak, 15. listopada, u Literaturhaus Berlin, organizira simpozij ‘Miroslav Krleža – majstorstvo i kontroverze’.
Simpozij će započeti izlaganjima Alide Bremer, Marijane Erstić sa Sveučilišta Siegen, Angele Richter sa Sveučilišta Halle i Anne Cornelie Kenneweg sa Sveučilišta Leipzig 15. listopada 2013. godine u 15 sati u Literaturhaus Berlin. Alida Bremer će održati izlaganje o Hrvatskom bogu Marsu na čemu će ilustrirati utjecaj Prvog svjetskog rata na Krležino stvaralaštvo; Marijana Erstić će usporediti Glembajeve s Buddenbrookovima, a Angela Richter i Anne Cornelia Kenneweg govorit će o Krleži kao dijelu moderne i nasljedniku velikih autora europske tradicije.
Na okruglom stolu ‘Miroslav Krleža danas – izvor inspiracije ili prepreka?0 15. listopada 2013. godine u Literaturhaus Berlin u 17 sati sudjelovat će Slavenka Drakulić, Igor Štiks, Bora Ćosić, Alida Bremer, Elisabeth von Erdmann (Sveučilište Otto Friedrich u Bambergu) te Verena Nolte, voditeljica udruženja Kulturallmende koji će se pozabaviti utjecajem Krležina opusa i ideja na suvremena književna kretanja u Hrvatskoj iz generacijski različitih perspektiva.
Ulazak Hrvatske u EU bio je povod za organizaciju simpozija o književniku kojega njemački kroatisti smatraju jednim od najvažnijih autora bivše Jugoslavije koji ima bitno mjesto u europskoj književnosti zahvaljujući svojem jezičnom umijeću i raznolikosti opsežnog opusa. Svojim je djelima prelazio granice povijesnih tvorevina i istraživao potencijale hrvatskog narječja. Prema mišljenju organizatora, Krleža je hrvatski pandan velikog njemačkog pisca Thomasa Manna, također pisca stilskih iznimnih romana i obiteljskih saga građanskog života.
Njemačko društvo za kroatistiku osnovano je 2007. godine kako bi se popratilo kulturno, gospodarsko i političko srastanje europskih zemalja te poticanje znanstvenog, novinarskog i prevoditeljskog interesa za hrvatsku kulturu. Članovi Društva mogu biti osobe koje se kao znanstvenici, lektori, urednici, kulturni radnici i novinari bave hrvatskim jezikom, kulturom i književnošću. Trenutna predsjednica je prof. dr. sc. Elisabeth von Erdmanns Odsjeka za slavenske književnosti Sveučilišta u Bambergu. (culturenet.hr)