Na prvom svečanom koncertu obilježavanja 40.godina uspješnog djelovanja KD Lisinskoga, Simfonijski orkestar HRT-a podijelit će podij s Ivom Pogorelićem, i to pod vodstvom maestra Ivana Repušića

Na prvom svečanom koncertu obilježavanja četrdeset godina uspješnog djelovanja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar HRT-a podijelit će 28. prosinca u 19.30 podij s jednom od najvećih zvijezda pijanističkog svijeta – Ivom Pogorelićem, i to pod vodstvom maestra Ivana Repušića
I nakon više od tri desetljeća, Ivu Pogorelića prati ga status zvijezde s rasprodanim koncertima širom svijeta: svako njegovo pojavljivanje na koncertnom podiju očekuje se s osobitom napetošću i iščekivanjem jedinstvene umjetničke kreacije. Njegovo umijeće interpretacije prolazilo je razne transformacije, no i dalje izaziva senzaciju i kontroverzu nekonvencionalnim pristupom. Posebno ozračje uoči početka izvedbe – tajnovitosti, napetosti, iščekivanja i uzvišenosti – svjedoči o rijetko karizmatičnom umjetniku koji izaziva pomutnju ne samo pijanističkim kreacijama, već i osobnošću. Neki ga nazivaju genijem, a neki ekscentrikom; kritičari su također podvojeni. Slici koju ima u javnosti, on sam pretpostavlja težak rad: „Ja služim umjetnosti, ja sam sluga. Nekima sve to izgleda veličanstveno, s kavijarom, šampanjcem i palačama. U redu. I to je dio programa. Ali, ja sutra, kad se probudim, nemam ništa od svega ovoga. Ali itekako imam sjesti za klavir i ići dalje.“ (Jutarnji list, 2010.)
Djelo koje je još 1983. snimio s Čikaškim simfonijskim orkestrom i maestrom Claudiom Abbadom za Deutsche Grammophon, Ivo Pogorelić sada će izvesti uz Simfonijski orkestar HRT-a – Drugi koncert za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 Frédérica Chopina (1810. – 1849.)
Koncert će pak otvoriti glazbenik po kome je dvorana i dobila ime i koji, za razliku od svojega vremena, danas uživa status jednog od najvažnijih umjetnika i stvaratelja naše glazbene povijesti – Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.) s idilom Večer.
U drugome dijelu koncerta maestro Ivan Repušić koji, dokazavši se na domaćim opernim i koncertnim pozornicama, gradi uspješnu dirigentsku karijeru u inozemstvu, u posljednje vrijeme kroz angažman u Njemačkoj operi u Berlinu, povest će Simfoničare u izvedbu Pete simfonije u e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog (1840 – 1893.), koja je, unatoč podijeljenim kritikama nakon praizvedbe, tijekom vremena stekla izuzetnu popularnost i status „konačne pobjede kroz sukobe“.

Više na: www.lisinski.hr