Premijera filma ‘Glasnije od oružja’ bit će 26. srpnja na Motovun film festivalu

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata ‘Glasnije od oružja’ premijerno će se prikazati 26. srpnja na Motovun film festivalu.

‘Stop the War in Croatia’, ‘Hrvatine’, ‘Čavoglave’, ‘Bože čuvaj Hrvatsku’ pjesme su čijih se stihova svi dobro sjećamo uz nerijetko stezanje u grlu. Ratne devedesete obilježile su bombe, avioni, puške i tenkovi koji nisu ostajali samo na bojišnici već su u našu svakodnevicu ulazili preko radija i televizije, kroz note kojima su jedni opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi potvrđivali svoju političku lojalnost.

U to vrijeme brojni bendovi, pjevači i skladatelji svoju su glazbu posvetili podizanju borbenog morala u državi, a nacionalna radiotelevizija pjesme je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost, budi emocije, ali i kontroverze.

Film ‘Glasnije od oružja’ nagrađivanog redatelja Miroslava Sikavice bit će premijerno prikazan na 20. Motovun Film Festivalu 26. srpnja na glavnom gradskom trgu. Dokumentarac u produkciji FACTUM-a donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj govore tadašnji akteri i živi svjedoci poput Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode, frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića, Josipa Ivankovića, Sandre Kulier i mnogi drugi.

Na ovogodišnjem festivalu, uz najnoviji Sikavičin dokumentarac ,publika će moći pogledati i njegov kratkometražni film ‘Zvir’, nagrađen posebnim priznanjem u Cannesu prošle godine.
(tportal.hr)