U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, izvan dvorišta franjevačke crkve Svetog križa i franjevačkog samostana, pronađeni su ostaci romaničke crkve iz 12. stoljeća, koji su ocijenjeni senzacionalnim otkrićem, važnim ne samo za Osijek i Hrvatsku već u europskim i svjetskim okvirima

U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, izvan dvorišta franjevačke crkve Svetog križa i franjevačkog samostana, pronađeni su ostaci romaničke crkve iz 12. stoljeća, koji su ocijenjeni senzacionalnim otkrićem, važnim ne samo za Osijek i Hrvatsku već u europskim i svjetskim okvirima.

Istraživačke arheološke radove posjetio je danas predstavnik Ministarstva kulture RH Zlatko Uzelac, zajedno s predstavnicima Odjela za arheologiju Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) iz Zagreba i Muzeja Slavonije Osijek. Istaknuo je kako je ovo otkriće, prvi put danas predstavljeno javnosti, velik doprinos razumijevanju srednjovjekovne arhitekture te dokaz da je osječka barokna crkva Svetog križa izgrađena 1705. godine na temeljima velike staroromaničke trobrodne crkve iz 12. stoljeća. Također pronađeni arheološki ostatci romaničke crkve svjedoče o postojanju najstarijega osječkog trga, koji je bio i veliko sajmište.

Uzelac je istaknuo kako je prvi dio radova obavljen od 1990. do 1993. godine, kada se obnavljala crkva Svetog križa. Tada je pronađen original portala i dio kamenih stepenica stare romaničke crkve Svetog duha, ali su radovi prekinuti, nalazište konzervirano te se čekalo neka bolja vremena za nastavak istraživanja.

Ministarstvo kulture prošle godine odobrilo je sredstva za nastavak istraživanja, koja su počela krajem prošle godine i obavljat će se cijele ove godine. Ovo što je otkriveno izvan dvorišta franjevačke crkve i samostana, pravo je kulturno bogatstvo, rekao je Uzelac.

Velika trobrodna ranoromanička crkva izgrađena u vrijeme ugarsko-hrvatskog kralja Gejze II., koji je osnovao u mađarskom gradu Bataszeku, sjeverno od Mohača, cistercitsku opatiju kojoj je darovao grad Osijek u kojem su oni u 12. stoljeću izgradili crkvu Svetog duha. Otkriveni ostaci izuzetno dobro prezentiraju cistercitsku arhitekturu, tipologiju romaničkih crkvi i još mnogo epohalnih otkrića. Pronađeni portal (ulazna vrata) kao i ostaci kamenog postolja, konzervirani su na mjestu gdje su pronađeni, dakle na prostoru ispod sadašnje crkve Svetog križa, te se mogu vidjeti, dodao je.

Ove godine, kada završe istraživački radovi velike trobrodne crkve koja je bila kraljevska crkva, kao i najstariji osječki trg koji potječe iz srednjeg vijeka te prostor sajmišta – kulturna, turistička i znanstvena važnost otkrića bit će iznimno značajna i za turističku ponudu Grada Osijeka, ali i prava arheološko-povijesna dokumentacija srednjovjekovne prošlosti Osijeka, rekao je.
(HRT)