Seminar obuhvaća niz edukativnih segmenata, od kojih su tri osnovne grupacije: tradicijski ples, tamburaška glazba i umjetnička tehnika slamarstva

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, poziva prijatelje, suradnike i čuvare tradicijske kulture na 3. seminar bunjevačkog stvaralaštva, koji će biti održan od 15. do 19. srpnja 2014. godine u Tavankutu.
Seminar bunjevačkog stvaralaštva bavi se tradicijskom kulturom i baštinom Hrvata Bunjevaca iz okolice grada Subotice, u mjestu Tavankut, s ciljem stjecanja novih znanja i vještina, kako samih folklornih voditelja, tako i članova folklornih i tamburaških skupina koji plešu, sviraju ili žele naučiti plesati bunjevačke plesove u sredini koja je samo izvorište ovoga načina plesanja i sviranja, odnosno na njegovoj autentičnoj lokaciji.
Seminar je namijenjen svima zainteresiranima, a obrađuju se sljedeće teme: tradicijski plesovi Hrvata Bunjevaca, tradicijske pjesme i napjevi Hrvata Bunjevaca, tradicijski običaji Hrvata Bunjevaca, tradicijska tamburaška svirka i glazba Hrvata Bunjevaca, narodne nošnje Hrvata Bunjevaca i njihova primjena i tehnika izrade umjetnina i suvenira od slame.
Organizator seminara je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“iz Tavankuta. Projekt se održava uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.
Seminar obuhvaća niz edukativnih segmenata, od kojih su tri osnovne grupacije: tradicijski ples, tamburaška glazba i umjetnička tehnika slamarstva.
Na plesnom se dijelu prezentiraju izvorni načini i tehnike izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačkih narodnih nošnji, tradicijske pjesme Hrvata Bunjevaca iz Tavankuta i okolnih mjesta, dječje igre, te narodni običaji (npr. bunjevačke kraljice, Dužijanca i sl.). Polaznici imaju prigodu zaplesati i s plesačima starijih generacijskih skupina, kao i pogledati stare snimke plesača iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Uz praktična plesna predavanja održavaju se i prezentacije tradicijskog odijevanja, te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi.
Na seminaru tamburaške glazbe Hrvata Bunjevaca (u pjesmi i plesu) teme predavanja su: tambura kao narodni instrument Hrvata Bunjevaca, tehnika sviranja na tamburi, tamburaški orkestar, dirigiranje i rad sa orkestrom, tamburaška literatura s naglaskom na bunjevačkim zapisima, tamburaška partitura, tamburaški instrumentarij, te tambura kao umjetnički i solistički instrument uz pratnju klavira. Seminar izrade perlica i suvenira od slame temelji se na svladavanju temeljnih postupaka obrade slame i izrade suvenira ili perlica od slame. Polaznici se upoznaju i sa najstarijim predmetima od slame iz zbirke HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, u Biskupijskom muzeju u Subotici, te Križni put izrađen od slame u župnoj crkvi u selu Đurđin.
(ZKVH)