Fra Bono podsjetio je na obilježavanje 20 godina kako je većina župljana župe Trn (Banja Luka) napustila svoje domove i svoju domovinu…

Na groblju Suvaje u banjolučkoj župi Trn u subotu 22. kolovoza tradicionalno su se, po sedmi put, na euharistijskom slavlju okupili sadašnji župljani, prognani i izbjegli naseljeni u Hrvatskoj i inozemstvu te vjernici iz okolnih župa. Misu je predvodio fra Dujo Ljevar, župnik župe Barlovci, a koncelebrirali su domaćin, fra Bono Tomić, župnik župe Trn; fra Ivo Orlovac, gvardijan župe Petrićevac; fra Ivo Brezović, župnik u Gornjim Bogićevcima; vlč. Ivan Topolnjak, župnik župe Svetih Anđela iz Savskog gaja iz Zagreba, i mons. dr Anto Orlovac.

Poseban pozdrav fra Bono uputio je gostima: izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Nives Tiganj, predsjedniku gradske četvrti Novi Zagreb Željku Fioliću, glavnom tajniku udruge Prsten Marijanu Biškupiću, predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Trešnjevka jug – Zagreb Stjepanu Orloviću, županu Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću i načelniku općine Okučani Aci Vidakoviću.

Fra Bono podsjetio je na obilježavanje 20 godina kako je većina župljana te župe napustila svoje domove i svoju domovinu. Tijekom čitavog rata događalo se da su manje skupine vjernika odlazile, a u kolovozu 1993. godine protjerano je najviše vjernika. Prije toga župna crkva i župna kuća su minirane. Taj kolovoz bio je mjesec izgona, mnogi nisu smjeli ponijeti ni ono najosnovnije i sve što je godinama stjecano, ostalo je. Spasonosno mjesto s bosanske strane bio je Srbac, a s hrvatske Davor. Svatko je te dane doživio i preživio na svoj način. Jedno je sigurno: da nismo vjernici, da nemamo vjere u Boga, sve bismo te događaje daleko teže podnijeli, podsjetio je fra Bono. Domaći župnik istaknuo je da je vjera i danas vjernike okupila na ovome mjestu, “vjera u Boga, koji daleko bolje poznaje nas i naše potrebe nego li mi sami”. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je zajedničko druženje na imanju Ivice Matoševića, koji mnogo toga čini za svoj kraj.

Izvor: Ika