Radio Dux funkcionira kao dio Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum”, osnovane 2007. godine u Donjoj Lastvi. Jedan od osnivača je i sadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, a sadašnji predsjednik Udruge je Adrijan Vuksanović

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, Radio Dux obilježio je svoj sedmi rođendan.

Radio Dux funkcionira kao dio Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum”, osnovane 2007. godine u Donjoj Lastvi. Jedan od osnivača je i sadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, a sadašnji predsjednik Udruge je Adrijan Vuksanović.

Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” nastala je iz potrebe i želea šest nevladinih udruga da zajednički nastupaju pred Crnom Gorom, te da hrvatska nacionalna manjina počne funkcionirati onako kako to i zaslužuje, s obzirom na to da 80 posto Hrvata živi u Boki kotorskoj. Radio Dux, kao jedini hrvatski medij u Crnoj Gori, trudi se očuvati jezik, kulturu, i sve ono što karakterizira hrvatsku nacionalnu manjinu na ovim prostorima.

Eksperimentalno emitiranje programa započelo je 2009. godine, a dobivanjem nove frekvencije dobivena je mogućnost slušanosti diljem Boke.

Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” je prepoznatljiva po brojnim kulturnim događanjima, gdje dokazuje da njeguje jezik, kulturu i povijest Hrvata kao nacionalne manjine u Crnoj Gori. Također je izdavač knjiga: “Sidrišta zavičaja” ( prvi dio 2009., a drugi dio 2010.) ; “Hrvatski sokol u Donjoj Lastvi” ( 2010. god. ); “Počast narodnim žrtvama ( prijenos kostiju Mata Brničevića 2010.); “Spomenica 600. obljetnice crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi”, 2011.; Hrvati Boke kotorske kroz povijest- sjećanja i zaboravi”, 2011.; “Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve”, 2013.; “Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva”, 2014.; “Mate – legenda koja živi”.

I dalje pratite i slušajte Radio Dux