Hrvatsko-srpsko izaslanstvo posjetilo prvu generacija prvašića u Monoštoru, koja je upisala nastavni program u cijelosti na hrvatskom jeziku, a predstavili su im se i članovi mjesne hrvatske udruge „Bodrog“

Nakon prvoga dana rada 7. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, održane 30. siječnja u Beogradu, u Monoštru je 31. siječnja završila sa radom.
Izaslanstva su bila predvođena hrvatskim supredsjedateljem Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i srpskim supredsjedateljem Ivanom Bošnjakom, državnim tajnikom u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.
Tijekom dva dana sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice, održane u listopadu 2014. u Zagrebu i Vrhovinama te su razmotrena aktualna pitanja od posebne važnosti za obje nacionalne manjine. Hrvatski supredsjedatelj Zvonko Milas izdvojio je tri područja koja su od posebne važnosti za hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji, te je kao prvo istaknuo osiguranje izravne zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u parlamentu te u tijelima državne vlasti i u javnim ustanovama, rješavanje prostora za Novinsko izdavačku ustanovu „Hrvatska riječ“ i osnivanje hrvatskog školskog centra u Subotici.

Na kraju sjednice, supredsjedatelji Zvonko Milas i Ivan Bošnjak, izrazili su nadu da će što prije biti vidljivi konkretni rezultati koji će pridonijeti poboljšanju položaja hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj te istovremeno poboljšanju odnosa dviju država.
Drugi dan radnog dijela 7. sjednice MMO-a održao se u prostoru monoštorskog Doma kulture, nakon čega je hrvatsko-srpsko izaslanstvo posjetilo Osnovnu školu 22. oktobar, odnosno razred prvašića koji su početkom ove školske godine, kao prva generacija u Monoštoru, upisali nastavni program koji je u cijelosti na hrvatskom jeziku. Izaslanstvu su se predstavili i članovi mjesne hrvatske udruge „Bodrog“ koji njeguju šokačku kulturu, jezik i običaje.
Sljedeća, 8. sjednica hrvatsko-srpskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina održat će se u Republici Hrvatskoj. (www.hrvatiizvanrh.hr</a>) <br /><br />”