U prostorijama Veleposlanstva RH u Beču, veleposlanik Gordan Bakota sa suradnicima sastao se s predstavnicima hrvatskih katoličkih misija i udruga s područja Austrije. Izbori predstavnika RH u Europski parlament, zajednička proslava ulaska RH u EU te izvješće o napretku projekta Hrvatski je naš izbor bile su najznačajnije teme sastanka.

 

U prostorijama Konzularnog odjela Veleposlanstva RH u Beču, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota sa suradnicima sastao se s predstavnicima hrvatskih katoličkih misija i udruga s područja Austrije. Izbori predstavnika Republike Hrvatske u Europski parlament, zajednička proslava ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju te izvješće o napretku projekta Hrvatski je naš izbor bile su 18. ožujka najznačajnije teme sastanka.
Veleposlanik Bakota pozdravio je nazočne i izvijestio o aktivnostima veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču u vezi poboljšanja položaja hrvatskih iseljenika u Austriji. Branimir Lončar, ministar savjetnik i Ivana Bukvić, treći tajnik u VRH u Beču, informirali su o predstojećim izborima za predstavnike Republike Hrvatske u Europski parlament. Pozvali su sve Udruge i njihovo članstvo da se u što većem broju, do 3. travnja 2013. registriraju i odazovu na izbore 13. i 14. travnja 2013.
Bakota i dr. Zdenka Weber, ministrica savjetnica u VRH-u u Beču, predstavili su plan aktivnosti vezanih uz proslavu ulaska RH u EU u lipnju, odnosno srpnju 2013. godine i spomenuli inicijativu HKD Šokadija. Prijedlog HKD Šokadija je da se na 30. lipnja 2013., nakon sv. mise ispred HKM u Beču održi zajednička proslava hrvatskih kulturnih i sportskih udruga iz Beča i okolice. Zajednički zaključak sudionika je da će HKD Šokadija sazvati sastanak zainteresiranih udruga na kojem će dogovoriti organizaciju i tijek proslave.
Željko Batarilo, voditelj projekta Hrvatski je naš izbor informirao je o napretku projekta učenja hrvatskog jezika kao samosvojnoga jezika u sklopu nastave materinskog jezika u Republici Austriji. Prikazani su rezultati provedene ankete tijekom prošle godine o zainteresiranosti Hrvata za učenjem hrvatskog jezika u austrijskim školama.
Ljubica Tadić, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, istaknula je da nema nikakvih prepreka u formiranju skupina učenika i programa u školama u kojima će se nastava održati na hrvatskom jeziku, ali inicijativa i prijedlog treba pokrenuti hrvatska strana u austrijskom ministarstvu. Također je predložila da se razmotri prijedlog za izvođenje nastave u popodnevnim satima. Zaključak je da se izdvoje skupine po bečkim okruzima ili školama zainteresiranih učenika koji bi htjeli pohađati nastavu hrvatskog jeziku u sklopu nastave materinskog jezika te da se napravi 2-3 pilot – projekta u školama u kojima će se predavati isključivo hrvatski jezik, a ne kao do sada tzv. bosansko-hrvatsko-srpski.
(http://www.crowc.org)