U dvorani Matis, Trg S. Radića 3, 31. srpnja, u petak u 12 sati, održat će se tiskovna konferencija, na kojoj će medije o glavnim zaključcima Središnjeg odbora HSK-a izvijestiti glasnogovornik Kongresa, Šimun Šito Ćorić

U Zagrebu će se, od 30. do 31. srpnja, održati sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne udruge iseljenih Hrvata. Sastanak je, kao i obično, planiran u Hrvatskoj matici iseljenika, gdje se nalazi i domovinsko sjedište HSK-a. S tim u vezi, 31. srpnja, u petak u 12 sati, u dvorani Matis, Trg S. Radića 3, održat će se tiskovna konferencija, na kojoj će medije o glavnim zaključcima Središnjeg odbora HSK-a izvijestiti glasnogovornik Kongresa, Šimun Šito Ćorić.
Ove godine, na sastanku se očekuje više od 40 sudionika, članova Središnjeg odbora u zemljama u kojima Kongres djeluje. Hrvatski svjetski kongres je međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, koja za zadaću ima povezati sve Hrvate i Hrvatice, hrvatske udruge i ustanove izvan domovine i tako stvarati bolje uvjete i interese hrvatske domovine i hrvatskog iseljeništva. Ciljevi Hrvatskog svjetskog kongresa su unapređenje zajedništva među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i športskog naslijeđa u Hrvata.
U tu svrhu Hrvatski svjetski kongres će na sastanku Središnjeg odbora razgovarati o jačanju veza Hrvata u svijetu s Hrvatskom, kao središnjom stvaralačkom snagom, osiguranju prava, položaja i interese Hrvata i hrvatskih zajednica te jačem podupiranju i pomoći stvaralačkom razvoju hrvatskog društvenog, vjerskog, kulturnog i športskog života u cijelom svijetu. Posebna pažnja bit će posvećena zastupanju i djelovanju u ime zajednica i udruga članica Hrvatskog svjetskog kongresa, unutar vladinih i drugih stranih i domovinskih ustanova glede pitanja koja se tiču Hrvata u cjelini. Hrvatski svjetski kongres nastoji surađivati sa svim narodima na osnovi univerzalnih ideala demokracije, mira, slobode i pravde a svjetsko sjedište mu je u New Yorku. U lipnju 1998. godine primljen je u Ujedinjene narode, kao nevladina međunarodna organizacija s konzultativnim statusom.
Osim već poznatih tema o kojima se dogovara na Središnjem odboru, koji je ove godine iznimno zastupljen i obilježen ulaskom mlađih i perspektivnih članova u odbore Kongresa, glavna je točka dnevnog reda i izbor Odbora za sljedeće Hrvatske svjetske sportske igre 2017. godine. Igre su prošle godine izazvale veliku pozornost hrvatske javnosti i Zagreb na deset dana pretvorile u velike i lijepo susretište domovinske i iseljene Hrvatske. Zato je dobra organizacija slijedećih Igara od velikog značaja za Kongres i domovinu.
Uz redovita izvješća nacionalnih kongresa, udruga i zastupnika, planirana je i svečana večera s uzvanicima te posjet grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i polaganje vijenca, kao i susret s predsjednicom RH, Kolindom Grabar Kitarović.

Kontakt; Ivana Rora, voditeljica Ureda domovinskog sjedišta HSK-a mob: 099 6115 116