Samoborski fašnik, najstarija i najveća pokladna svečanost u ovom dijelu Europe, slavi svoj 190. rođendan, pa će Samobor od 29. siječnja do 9. veljače 2016. godine biti u posebnom slavljeničkom raspoloženju 

Samoborski fašnik, najstarija i najveća pokladna svečanost u ovom dijelu Europe, slavi svoj 190. rođendan, pa će Samobor od 29. siječnja do 9. veljače 2016. godine biti u posebnom slavljeničkom raspoloženju.
U dva vikenda i na pokladni utorak Slobodne Fašničke Republike na svoje će doći maškare svih uzrasta, a sve uz temu „190 let fašnik raste i sve je plus 5“ te uz slogan „Pokaži novu facu na Srakinu placu“. Najmlađima su namijenjena subotnja i nedjeljna prijepodneva (30. i 31. siječnja te 6. i 7. veljače) uz šarene dječje povorke na središnjem gradskom trgu. Odrasli će uživati u raznolikom poslijepodnevnom i večernjem programu u zabavnim i satiričnim tonovima. U glazbenom dijelu nastupaju poznata imena glazbene scene: Miroslav Škoro, Crvena jabuka, Dječaci, Jole, Baruni, Minea, Kim Verson, Picksiebneri te gosti iznenađenja.
Fašnički program održavat će se na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, Trgu Matice hrvatske (dječji kutak i igraonice), novom trgu kod Pošte (tabori mjesnih odbora), u Kompareovoj ulici (luna park i fašnički šator) te bivšoj vojarni (klizalište za Metloboj i Krafling).
Na prigodnim štandovima u gradu naći će se lokalna gastro ponuda, uz neizostavne fašničke krafne. Samoborski ugostitelji također će se uključiti u fašničko-rođendansku proslavu svojim posebnim programima. Posjetitelje će uveseljavati stalni fašnički likovi – Princ, Sraka, Sudec i Fiškal, koji će bez dlake na jeziku, komentirati aktualne društvene teme i zafrkavati se s maškarama. Za najmaštovitije maske pripremljene su vrijedne nagrade, a svi detalji o načinu sudjelovanja te fašničkom programu objavljeni su na službenoj stranici te profilima Samoborskog fašnika na društvenim mrežama.
(Culturnet.net)