Za drugo kolo biblioteke Balkan Noir napisao je kriminalistički roman ‘Nova mis Čilea’ za koji kaže da je još bolji od prvijenca, ‘Valcer protiv Eintrachta’. Ovog puta radnja se odvija u Punta Arenasu, gradu na jugu Čilea, u hladnoj Patagoniji. Roman je ove godine izdala Naklada Ljevak

Jedan od najčitanijih domaćih autora Hrvoje Šalković (42) za drugo kolo biblioteke Balkan Noir napisao je kriminalistički roman ‘Nova mis Čilea’ za koji kaže da je još bolji od prvijenca, ‘Valcer protiv Eintrachta’. Ovog puta radnja se odvija u Punta Arenasu, gradu na jugu Čilea, u hladnoj Patagoniji.
– Bio sam tamo u dva navrata, u Punta Arenasu, gradu na samom jugu svijeta. Grad su podigli hrvatski iseljenici, i dan danas čine više od polovice stanovništva (ima ih oko 70.000), činilo mi se sasvim logičnim pozicionirati radnju tamo – kaže Šalković. Što se tiče naslova, objašnjava kako glavna junakinja, mlada detektivka Lara, korijene vuče od bivše Miss Čilea.
– Za njezin lik inspirirale su me sve one hrabre, srčane i pametne žene koje sam u životu znao upoznati. Srećom, bilo ih je dosta takvih. Konverzacije s takvim ženama zaista znaju inspirirati – kaže autor, koji je nakon dva detektiva u prvom romanu ovog puta napravio partnersku kombinaciju mlade detektivke i iskusnog detektiva na zalasku karijere. Nije to planirao jer likove, kaže za 24sata.hr, oblikuje dok piše roman.
– Što se mene tiče, jedna od čari pisanja je u tome što zaista nemaš pojma kako će roman ispasti, u kojem će smjeru izaći. Imao sam u glavi zločin, imao sam lokaciju i atmosferu koju želim postići, ali što se tiče likova, njih oblikujem u hodu. I to je super, stvaraš ih tijekom pisanja, daš im život, zavoliš ih, postanu ti poput članova obitelji – kaže Šalković. Za pisanje svog desetog romana i drugog krimića nije se posebno pripremao, ali kako oduvijek obožava krimiće svih vrsta – od knjiga do filmova i serija – sve mu je to pomoglo u oblikovanju ideje za priču.
– Samo aktiviraš sve ono što se u mozgu skupljalo posljednjih desetljeća – priznaje pisac, koji vjeruje da je tajna dobrog krimića u tome da se guta u dahu, mora intrigirati čitatelje. Kaže i kako mu je jako važno pogoditi atmosferu, napraviti uvjerljive likove i dobro dramaturški posložiti stvari. Sve to pomaže da se roman čita u jednom dahu.
– Kad sam svoj prvi krimić, ‘Valcer protiv Eintrachta’, dao urednici na čitanje, rekla mi je da se toliko uživjela u čitanje da su joj zagorjeli kolači. To mi je najveći mogući kompliment – kaže Šalković, koji je poštovao sva pravila kriminalističkog žanra. Također, pisac tvrdi kako je biblioteka Balkan Noir pravi dokaz da se u Hrvatskoj i našoj regiji oblikovao poseban stil kriminalističkog romana, tzv. balkanski stil, po uzoru na svjetski poznati skandinavski.
Roman Nova mis Čilea je ove godine izdala Naklada Ljevak. Mlada detektivka Lara odlazi u Patagoniju nakon što joj jave da joj je djed, kojeg su ubili na isti način kao i dvadesetak godina ranije njezinog oca, ostavio nasljedstvo. Lara odlazi u Punta Arenas (u kojem više od polovice stanovništva čine doseljenici iz Hrvatske), ne samo radi nasljedstva nego i radi razjašnjavanja djedova ubojstva.
Na tom putu pridružuje joj se stariji kolega, iskusni inspektor Vinko Sivec zvan Sivi, te se oni po dolasku u Punta Arenas suoče sa zločinima serijskog ubojice koji žrtve ubija nožem tako da ih prvo izbode, a potom im prereže grkljan. Šef policijske stanice u Punta Arenasu dopušta Lari i Sivecu da sudjeluju u potrazi za ubojicom jer nema dovoljno ljudstva, s obzirom na to da je taj grad na jugu Čilea dotad bio mirna, učmala sredina u kojoj se godinama nije dogodio niti jedan težak zločin.
Rasplet uključuje nevjerojatne akcijske scene u kojima Lara i Sivec kreću avionom na Antarktiku u potragu za ubojicom, a identitet ubojice šokantno je otkriće…
“Istraga, potraga i na kraju uzbudljiva potjera odvest će glavne junake novog Šalkovićevog krimića na kraj svijeta, do zaleđene i mrakom obavijene Antarktike, do samih granica ljudske groze. A od svega toga najviše će profitirati, dakako, vjerni i mnogobrojni Šalkovićevi čitatelji, koji će i ovom knjigom doći na svoje.” donosi (www.mvinfo.hr)