Saborski Odbor za europske poslove, sastavljen prošloga tjedna, jučer je održao prvu sjednicu, na kojoj je voditelj ureda Veleposlanstva Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius predstavio prioritete predsjedanja Litve Europskom unijom.

Litva je preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u Uniju, a najvažniji zadaci koji je čekaju su višegodišnji proračun EU-a i summit Istočnog partnerstva, rekao je Stankevičius.

Središnji događaj litavskog predsjedanja bit će summit Istočnog partnerstva, koji će se 28. i 29. studenoga održati u Vilniusu. Na njemu će, uz EU, sudjelovati Ukrajina, Moldavija, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija.

Tri prioriteta litavskog predsjedanja su vjerodostojna Europa, rastuća Europa i otvorena Europa, istaknuo je Stankevičius.

Litvu čeka rad na višegodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020., dovršavanje posla oko bankovne unije te jačanje fiskalne discipline zemalja članica. Također, fokusirat će se na stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta i digitalnog tržišta te provedbu odluke o borbi protiv nezaposlenosti, posebno mladih, prenosi Hina.

Litva želi s Turskom i zemljama zapadnog Balkana postići napredak u vezi s pitanjem proširenja, kao i u trgovinskim pregovorima sa SAD-om i Japanom.

Na prvoj sjednici razgovaralo se o radu saborskog Odbora za europske poslove. Odbor će biti središnje tijelo Sabora u obavljanju europskih poslova te će, među ostalim, donositi Radni program za razmatranje stajališta RH, razmatrati dokumente EU-a i stajališta Hrvatske o dokumentima EU-a o kojima će moći donositi i zaključke, razmatrat će Vladina izvješća o sastancima Vijeća EU-a te sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a.

Odbor, čije je članove Sabor jednoglasno izabrao prošlog petka, vodi Daniel Mondekar, a potpredsjednici su Gordan Jandroković i Jozo Radoš. Odbor će moći angažirati šest vanjskih članova te će na sjednice pozivati i hrvatske članove Europskog parlamenta.
(Hrt)