Od 1. srpnja ove godine hrvatskim državljanima za putovanja u Europsku uniju neće trebati ništa osim osobne, doduše samo ako je izdana 2003. godine i kasnije

Iako je jedno vrijeme vladalo uvjerenje kako će takav režim vrijediti samo za države koje su već u Schengenskom režimu, za Novi list su i Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo vanjskih i europskih poslovapotvrdili kako ne postoje nikakve zapreke da naši državljani putuju bilo gdje u Europi. Pa onda i u ‘nešengenske’ države, poput Rumunjske, Bugarske, Velike Britanije ili Irske.
– Od 1. srpnja hrvatskim državljanima za kretanje po Europskoj uniji, što uključuje i prelaske državnih granica, treba samo identifikacijska iskaznica. To znači mogu biti i putovnica i osobna iskaznica, kazao je Dušan Miljuš, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova. Ipak, to vrijedi samo za novije osobne iskaznice, izdavane od 2003. godine, koje nalikuju na bankovne kartice. Onima sa još uvijek starim plastificiranim osobnim iskaznicama većeg formata za kretanje po EU ipak će trebati putovnica.
Hrvatskim državljanima bit će nametnuto još jedno ograničenje. Naime, u države koje jesu u Schengenskom režimu, a nisu u Europskoj uniji, i dalje će se moći ulaziti samo uz putovnicu. Takvo što bi se trebalo promjeniti tek kada Lijepa naša i sama u potpunosti uđe u Schengensku zonu, što bi prema projekcijama trebalo biti 2015. godine. Tada će se i u Norvešku, Švicarsku, Lihtenštajn i Island moći ići samo s osobnim iskaznicama. Do tada smo i dalje osuđeni na nošenje putovnica sa sobom u te države.
Sam prelazak državnih granica trebao bi biti krajnje jednostavan. Hrvatske državljane može dočekati samo »one stop« granični prijelaz, što znači da bi samo jedna strana pregledala osobnu iskaznicu. No, na brojnim mjestima nikakvih kontrola uopće nema, primjerice između Njemačke i Francuske.
Sve države ipak zadržavaju infrastrukturu graničnih prijelaza, zbog mogućnosti da neke države istupe iz samog sporazuma, ili da posebne situacije uzrokuju potrebu za kontrolom. Na primjer, za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu u Njemačkoj, službeni Berlin je uveo granične prijelaze nanovo, kako bi kontrolirali ulaz navijačkih skupina.
Za putnike koji će ići avionima bitno je napomenuti kako će sad napokon moći koristiti izlaze na kontrolama dokumenata označene s ‘EU passengers’ odnosno EU putnici. Dapače, takve će linije postati službene i na domaćim međunarodnim zračnim lukama. Neke od njih su već spremne s ovim novim potrebnim natpisima, dok druge očekuju da bi sve mogli instalirati do 1. srpnja, odnosno ulaska u Europsku uniju.
(tportal.hr/Novi list)