Učenici OŠ Ante Starčevića iz Rešetara ugostit će vršnjake iz osnovne škole iz Lupaka, kako bi sudjelovali u projektu „Naš zavičajni govor“, na kojem će tijekom četverodnevnog druženja biti održano 10 radionica

Na temelju raspisanog natječaja za suradnju sa školama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu MZOS je OŠ Ante Starčevića dodijelio financijsku potporu za projekt s osnovnom školom iz Rumunjske.
Učenici OŠ Ante Starčevića iz Rešetara ugostit će vršnjake iz osnovne škole Scoala cu clasele I-VIII Lupac/Lupak, kako bi sudjelovali u projektu „Naš zavičajni govor“, koji će se održati od 17. do 20. rujna u Rešetarima. Tijekom četverodnevnog druženja bit će održano 10 radionica, i to : „Pišemo glagoljicom“, „Govorimo i pjevamo na hrvatskom“, Upoznavanje i razgledavanje Slavonske sobe, „Tradicijski plesovi našega kraja“, likovna radionica „Šokački šeširić“, Mali istraživači u Općini Rešetari, Učimo rumunjski, Dijalektizmi, Izrada zastavica Hrvatske i Rumunjske i Upoznajmo slavonsko selo: svakodnevni društveni i crkveni život i običaji.
Lupak je općina i istoimeno naselje u županiji Caraş-Severin, u rumunjskom dijelu Banata, naseljena Hrvatima Krašovanima koji su dobro očuvali hrvatski jezik. Više o hrvatskoj manjini u Rumunjskoj.
Ovogodišnji, XVIII. Rešetarački susreti pjesnika, u organizaciji KLD „Rešetari“, programske sadržaje ovoga školskoga projekta uključili su u ovu tradicionalnu manifestaciju.

Program

17. rujna
18:00 – doček gostiju iz Rumunjske, smještaj

18. rujna
8:00 – početak projektnog dana s temom „Naš zavičajni govor“, rad po radionicama
12:00 – ručak
13:00 – prijem kod načelnika Općine Rešetari
14:00 – „Čari užeg zavičaja“ – obilazak Eko-etno sela Stara Kapela, Cernika i Nove Gradiške – Grada prijatelja djece
19:00 – večera

19. rujna
11:00 – promocija VIII. zbornika mladih pjesnika i susret mladih pjesnika s učenicima novogradiškoga kraja, KLD Rešetari
13:00 – ručak
15:00 – tradicijske dječje igre u suradnji s udrugom DND Rešetari
16:00 – „Upoznajmo Rešetare“, vožnja kočijom kroz mjesto
18:30 – XVIII. rešetarački susret pjesnika, KLD Rešetari
21:00 – večera

20. rujna
10:00 – sveta misa u župnoj crkvi Krista Kralja
12:30 – ručak i ispraćaj gostiju