Riječ je robotu koji asistira u operacijama mozga i jedan je od svega dva takva funkcionalna robota na svijetu.

Veliki američki proizvođači medicinske opreme i investicijski fondovi zainteresirani su za hrvatskog robota RONNU, doznaje Poslovni dnevnik. Riječ je robotu koji asistira u operacijama mozga i jedan je od svega dva takva funkcionalna robota na svijetu. Bojan Jerbić, voditelj tima koji je razvio RONNU, voditelj je Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.
FSB je u suradnji s KBC Dubrava i tri milijuna kuna financijske podrške BICRO-a uspješno razvio i testirao na lutkama prototip RONNE. Projekt je završen u siječnju. No, za komercijalizaciju je potrebno RONNU klinički testirati, certificirati te otvoriti tvrtku.
Tri najpoznatije hrvatske tvrtke koje se bave robotikom su Doking, koji primjerice proizvodi robotska vozila za razminiranje, zatim tvrtka specijalizirana za proizvodnju tehnologija za nuklearne centrale pa tako i robota koji se u njima koriste, Inetec iz Zagreba te HSTEC iz Zadra, koji je primarno orijentiran na autoindustriju.

Opširnije