U sklopu izlaganja održana je i promocija triju autoričina romana: Bizarij (2009.), Vilijun (2016.) i Atanar (2017.), koji su dio njenog bogatog opusa nazvanog „Ars Horvatiana“

Pun spremnik pozitivne energije i čarobne vibracije osječke književnice, teoretičarke kulture, znanstvenice iz grane kvantitativne ekonomije i redovite profesorice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te jedine hrvatske oulipovke prof. dr. Jasne Horvat, znalački prenesene na publiku okupljenu 25. listopada u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, obilježili su njeno impresivno multimedijsko izlaganje „Povezanost Beča s Putem svile“.

U sklopu izlaganja održana je i promocija triju autoričina romana: Bizarij (2009.), Vilijun (2016.) i Atanar (2017.), koji su dio njenog bogatog opusa nazvanog „Ars Horvatiana“.
Bizarij i Atanor su romani koji ponajprije govore o povezanosti Osijeka i Beča, a u njima se kao važan junak pojavljuje Eugen od Savoje, jedan od najvažnijih simbola Austrije, koji je ušao i u hrvatsku povijest, dok roman Vilijun govori o povezanosti Hrvatske i Kine kroz Put svile i glavnog junaka Marka Pola.

Gošću iz Osijeka i brojnu bečku publiku uvodno je pozdravio dr. Georg Holzer, predsjednik Austrijskog društva za kroatistiku u Beču, koje je zajedno s hrvatskim Veleposlanstvom u Austriji bilo organizator skupa održanog u sklopu Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017. Glazbeni okvir multimedijskom izlaganju dao je sastav Dubrovački kavaljeri iz Beča. Skupu je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.
Jasna Horvat rođena je 1966. godine u Osijeku. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine, Pečata Grada Osijeka za doprinos književnosti i populariziranje kulture 2011. godine te Državne nagrade za znanost 2016. godine. (Fenix-Magazin)

Tekst: Snježana Herek