Djelo romanopisca i pjesnika Vladimira Jakopanca iz Melbournea je 2012. objavljeno u Melbourneu, a ove godine u Hrvatskoj doživljava drugo izdanje. U Zagrebu će ga predstaviti Tuga Tarle

U povodu Mjeseca hrvatske knjige osječko Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” priredilo je u Club-galeriji Magis u Osijeku susret s hrvatskim romanopiscem i pjesnikom Vladimirom Jakopancem iz Melbournea. Osječanima je predstavljen njegov roman “U zamci Nefretitis”, koji je 2012. objavljen u Melbourneu, a ove godine u Hrvatskoj doživljava drugo izdanje.
Voditeljica književne večeri Nevenka Špoljarić napomenula je da je ovo prvo predstavljanje ovog romana u Hrvatskoj te da za nekoliko dan slijedi drugo u Zagrebu. Roman, rekla je, nije autobiografski, iako u njemu ima mnogo autobiografskih elemenata. No, nije ni klasično djelo pisaca iz hrvatske dijaspore s jakim domoljubnim nabojem. U njemu glavni lik Bruno Granželić, u prvom licu jednine, opisuje događaje iz svog života u kojima se dotiče hrvatske dijaspore u Australiji, ali opisuje i prirodne ljepote Australije te razmišljanja glavnog lika o glazbi, slikarstvu i umjetnosti uopće. No u njemu je i ljubavni zaplet, naznake erotike, pa čak i kriminalistički elementi. Zbog toga se, kaže Špoljarić, više od 300 stranica podijeljenih u 19 poglavlja pročita u dahu.
Autor Vladimir Jakopanec rekao je da mu je ovo prvi objavljeni roman, ali nije prvi koji je napisao, već drugi. Prvi će mu, rekao je, biti uskoro objavljen u Zagrebu. Uz brojne zahvale posebice je istaknuo nesebičnu pomoć pisca i novinara Mate Bašića iz Melbournea, koji mu je tijekom pisanja dao brojne sugestije. Roman se može kupiti u knjižari A. G. Matoš u Europskoj aveniji 6 u Osijeku.
Dijelove iz romana “U zamci Nefretitis” okupljenima je pročitao Miroslav Kablarević, predsjednik Društva pjesnika “Antun Ivanošić”, a u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Ana Maria Dundović i gitarist Mario Stojčić, koji kao duo nastupaju pod zajedničkim imenom “Strings of Passion”.
(D. Kovačević- Glas Slavonije)