Engleski prijevod nagrađivanog romana hrvatskog književnika Igora Štiksa “Elijahova stolica” probio se na prvo mjesto najprodavanijih knjiga Kindle storea u kategoriji povijesnih romana te na sedmo mjesto ljestvice najprodavanijih knjiga

Knjiga se u Kindle storeu, najvećoj knjižari e-knjiga na svijetu, u prodaji nalazi od 1. kolovoza pod nazivom “The Judgment of Richard Richter”, u prijevodu na engleski Elen Elias-Bursac, priopćio je Štiksov hrvatski nakladnik Fraktura.

Do sada su knjigu u prestižnom Amazonovu programu Kindle first ocijenila čak 92 čitatelja.

Na engleskom kao petnaestom prevedenom jeziku, “The Judgment of Richard Richter” u knjižarskoj će se prodaji za svjetsko tržište u izdanju Amazon crossinga naći 1. rujna. Roman je u hrvatskom izdanju doživio tri naklade, s više od pet tisuća prodanih primjeraka.

Igor Štiks (1977.) pisac je i znanstveni suradnik Sveučilišta u Edinburgu. Objavio je dva nagrađivana romana, “Dvorac u Romagni” (2000.) i “Elijahova stolica” (2006.), koja su do danas prevedena na petnaest jezika.

U beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstava “Elijahova stolica” u režiji Borisa Liješevića osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio i Štiksov prvi dramski tekst “Brašno u venama”, koji je na međunarodnom festivalu MESS i na Festivalu kazališta BiH dobio nagradu za najbolji tekst.

Londonski Bloomsbury iste mu je godine objavio studiju “Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship”. S Jo Shaw uredio je zbornike “Citizenship after Yugoslavia” (Routledge, 2012.) i “Citizenship Rights” (Ashgate, 2013.).

Sa Srećkom Horvatom objavio je esej “Pravo na pobunu” (Fraktura, 2010.) i uredio zbornik “Dobro došli u pustinju postsocijalizma” (englesko izdanje Verso, 2015.; Fraktura, 2015.). U izdanju Frakture objavljena mu je i knjiga pjesama “Povijest poplave” (2008.), te, ove godine, kao prvo prozno djelo nakon jedanaest godina stanke, kratki roman “Rezalište”. Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umjetnosti i književnosti.

Amazon crossing priprema i novo englesko izdanje Štiksovog prvijenca “Dvorac u Romagni”.
(Hina)