Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal hrvatskih korijena Blase Joseph Cupich, nadbiskup i metropolit Chicaga u Sjedinjenim Američkim Državama, a misi su nazočili i visoki diplomatski predstavnici brojnih zemalja koji su došli na poziv veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nevena Pelicarića

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske hrvatska rimska zajednica proslavila je misu za Domovinu u srijedu 6. lipnja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal hrvatskih korijena Blase Joseph Cupich, nadbiskup i metropolit Chicaga u Sjedinjenim Američkim Državama. Koncelebrirali su nadbiskup msgr. Javier Lozano, nekadašnji Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, biskup msgr. Franco Croci, potpredsjednik u miru Ureda za rad Apostolske stolice i aktualni veliki prior Namjesništva za Srednju Italiju Viteškoga Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu, zatim rektori papinskih zavoda, službenici rimskih dikasterija te hrvatski svećenici na službi ili studiju u Rimu. Misi su nazočili i visoki diplomatski predstavnici brojnih zemalja koji su došli na poziv veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nevena Pelicarića.
Tijekom mise za Domovinu pjevao je zbor sv. Jeronima, sastavljen od hrvatskih svećenika, redovnica i studenata laika u Rimu pod ravnanjem vlč. Josipa Vidasa. Sve prisutne na početku mise pozdravio je rektor Zavoda sv. Jeronima Bože Radoš.
U zaključku homilije kardinal je rekao: „Hrvatska je zemlja uskrsnuća, Hrvati su narod nade. Molimo u zahvalnosti za hrvatsku neovisnost, ali također molimo da Hrvatska uvijek priznaje kako su svi narodi ovisni jedni o drugima i da na taj način dozvoli snazi uskrsnuća voditi njezine odluke, uvijek tražeći onu vrstu jedinstva koju je Bog uvijek namijenio za svoj narod. To je vjera hrvatskoga naroda, to je baština koja nas čini ponosnima dok Hrvatska zauzima svoje mjesto u obitelji naroda doprinoseći izgradnji mira i pravde u svijetu. Neka Bog vazda blagoslovi našu ljubljenu Hrvatsku!”
Pri završetku slavlja veleposlanik Pelicarić zahvalio je kardinalu Cupichu što je prihvatio poziv da predvodi ovogodišnju misu „pro patria Croata”. Istaknuo je da je ovo za kardinala svojevrstan povratak doma, makar na jedan dan, jer je po djedu i baki ne samo hrvatskih korijena, nego i – Hrvat. Također je zahvalio nadbiskupu Lozanu i biskupu Crociju na sudjelovanju te Upravi Zavoda sv. Jeronima kao domaćinima večerašnjega slavlja.
Nakon euharistijskoga slavlja, proslava Dana državnosti nastavila se u ulaznom trijemu Zavoda, uz prigodan aperitiv u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. (IKA)