Izložba predstavlja presjek autorova opusa s 46 skulptura izrađenih u drvu, kamenu, bronci, staklu, terakoti i petnaestak velikih fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka

Izložba ‘Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić’ otvara se 11. travnja u Muzejima San Salvatore in Lauro i Muzeju Umberta Mastroiannija u Rimu, pod pokroviteljstvom papinskog Vijeća za kulturu, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, priopćili su iz Muzeja Ivana Meštrovića.

Izložbu, čiji je kustos Milan Bešlić, otvorit će prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature, kardinal Dominique Francois Joseph Mamberti, a organiziraju je hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i Muzeji Ivana Meštrovića u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica priznanja Republike Hrvatske i uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.

Smisao izložbe je predstaviti djelo suvremenoga umjetnika kršćanskoga nadahnuća izraslo iz vjere, koje vjeru oblikuje – rijedak primjer u suvremenoj likovnoj umjetnosti zapadnoga kruga, ističe se u najavi izložbe. Ova izložba, dodaje se, možda nudi i odgovor na pitanje dugotrajnoga rascjepa između Crkve i umjetnosti, nudi oblik njihova nova zajedništva u službi civilizacije života, života s Bogom.

Cilj je izložbe promocija hrvatske suvremene umjetnosti u Rimu, središtu kršćanstva i europskom kulturnom središtu, navodi se u priopćenju.
Izložba predstavlja presjek autorova opusa s 46 skulptura izrađenih u drvu, kamenu, bronci, staklu, terakoti i petnaestak velikih fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka.

“Djelo Kuzme Kovačića pamti nacionalnu kulturnu povijest i umjetničku baštinu i kreativno nastavlja višestoljetnu tradiciju hrvatskoga mediteranskoga kiparstva i umjetnosti, po kojima su vezane dvije obale Jadranskoga mora, hrvatska i talijanska, te nastavlja povezanost naših prostora i naših umjetnika s Rimom kao središtem zapadnog kršćanstva. Spomenimo samo najpoznatije umjetnike, Jurja Dalmatinca, Nikolu Firentinca, Jurja Julija Klovića, Franju Vranjanina i Ivana Meštrovića”, stoji u priopćenju.

Kuzma Kovačić rođen je 1952. u Hvaru. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Priredio je sedamdesetak samostalnih izložbi i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2013. godine priređena je u Zagrebu i Splitu njegova velika retrospektivna izložba. Djela mu se nalaze u nacionalnim galerijama i muzejima te u Vatikanu.

Autor je više od stotinu spomenika i sakralnih kiparskih djela postavljenih u Hrvatskoj i kovanoga novca Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nacionalnih nagrada i priznanja, nekoliko međunarodnih priznanja te triju hrvatskih državnih odličja.

Monografija o njegovu djelu, objavljena 2013., predstavljena je i u “Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima” u Rimu 2014. godine.
Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu istoga Sveučilišta. Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine. Izložba će ostati otvorena do 20. svibnja.
(Hina)