Profesor Stipan Jonjić primljen u njemačku akademiju znanosti, s 360-godišnjom tradicijom, koja među 1.400 članova iz brojnih zemalja ima i 140 nobelovaca, a Europsko istraživačko vijeće ga je obavijestilo da je njegov projekt dobio izuzetno pozitivne ocjene recenzenata u finalnom krugu evaluacije

 

Profesoru Stipanu Jonjiću rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin 9. studenoga je upriličio prijem u povodu njegova primanja u članstvo Leopoldine, njemačke akademije znanosti, a samo dan ranije dobio je obavijest Europskog istraživačkog vijeća da je njegov projekt dobio izuzetno pozitivne ocjene recenzenata u finalnom krugu evaluacije.
Prijedlog projekta »Strengthening adaptive immunity via innate immunity: enhancing the CD8 T cell response by using the NKG2D ligand expressed in a herpesvirus vector« (Jačanje stečene imunosti putem prirođene imunosti: poticanje imunološkog odgovora posredovanog CD8 limfocitima T korištenjem liganda NKG2D ispoljenog putem herpesvirusnog vektora), prijavljen je na natječaj ERC-2012-AdG Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council – ERC) za iskusne istraživače (Advanced Grant).
– Prvi zločin je taj da je primljen u njemačku akademiju znanosti, s 360-godišnjom tradicijom, koja među 1.400 članova iz brojnih zemalja ima i 140 nobelovaca, iako ga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dvaput odbila primiti u članstvo. Drugi je »zločin« jednako »vrijedan«, a to je prihvaćanje njegova granta za Europsko istraživačko vijeće u području ideja. Radi se o praktički najboljem i najprestižnijem što jedan znanstvenik može ostvariti u Europi. To je još jedan koračić, pa Jonjića možda jednog dana i prime u HAZU, kaže rektor Lučin. (Novi list)