Izložba posvećena industrijskoj baštini bit će otvorena u Muzeju grada Rijeke. Fotograf Belička je po struci precizni mehaničar koji živi i radi u Njemačkoj, u tvornici strojeva

Riječka industrijska priča ili skraćeno RIP, što možemo čitati i kao epitaf »Rest in peace« (počivao u miru) – naziv je izložbe posvećene industrijskoj baštini Rijeke koja će 20. ožujka u 19 sati biti otvorena u Muzeju grada Rijeke.
Projektom RIP na jednom će mjestu biti prezentirana problematika napuštenih, ali i nekih još uvijek, barem djelomično, aktivnih industrijskih objekata u Rijeci, a cijela priča bit će prikazana kroz okular fotografa Stanislava Beličke čije su specifične fotografije potaknule Muzej grada da se poduhvati ovog projekta.
Belička je po struci precizni mehaničar koji živi i radi u Njemačkoj, u tvornici strojeva. U mladosti, nakratko je radio u riječkom »Torpedu«, a već četrdeset godina bavi se i fotografijom. Kada je nakon dugog izbivanja iz Rijeke prije nekoliko godina ponovno ušao u hale »Torpeda«, zaprepastila ga je pustoš koju je zatekao pa je napravio seriju fotografija koje su predstavljene u sklopu popratnog programa izložbe »Riječki torpedo – prvi u svijetu« koja je u Muzeju grada bila postavljena krajem 2010. godine.
Već tada su u Muzeju autora odlučili angažirati da snimi svu riječku industriju, a kako sve ne bi ostalo na artističkom projektu, pokrenuli su i sustavno povijesno istraživanje riječke industrije, rezultat kojeg je opsežna monografija. Prema riječima ravnatelja MGR-a Ervina Dubrovića, tom poslu je s neočekivanom strašću prionula mlada povjesničarka umjetnosti Ema Aničić, u Muzeju zaposlena na Mrsićevih 1.600 kuna, koja je autorica cijelog projekta.
Iz terenskog istraživanja svih industrijskih lokaliteta, od Kantride do Martinšćice, kao i arhivske građe te rasvjetljavanja niza dvojbenih podataka – nastala je knjiga koja manirom povjesničara umjetnosti prvi put sintetički govori o svim industrijskim zgradama i punktovima industrijske proizvodnje na tlu cjelokupnog prostora grada u razdoblju od 1750. do 1945. godine. Monografija je popraćena fotografijama Stanislava Beličke, kao i arhivskim povijesnim snimcima, a dizajnirala ju je Vesna Rožman.
Izložba je multimedijalna i bit će postavljena na dvije etaže Muzeja. U prvom dijelu, postavljenom u prizemlju, naglasak je na ekspresivnim, hiperdimenzioniranim fotografijama Stanislava Beličke, od kojih je svaka snimljena 7 puta i kompjutorski spojena u jednu, što joj daje posebnu plastičnost. Depresivne ambijente posrnule riječke industrije Belička je učinio likovno iznimno atraktivnim, pa se slika propasti čini jezivo lijepom. Uz fotografije bit će izložena i torpeda, dok će na prostoru prvog kata biti prikazana vremenska lenta na kojoj će se jasno vidjeti razdoblja u kojima je industrija cvjetala, kao i ona kada se gasila, od 1750. godine do današnjih dana. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.

Opširnije