Ansambl Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca će krajem svibnja i tijekom lipnja gostovati u Rimu. Riječ je o programu ‘Dani talijanske drame u Rimu’ što je organiziran na poziv tamošnjeg Veleposlanstva RH

Ansambl Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca će krajem svibnja i tijekom lipnja gostovati u Rimu. Riječ je o programu ‘Dani talijanske drame u Rimu’ što je organiziran na poziv tamošnjeg Veleposlanstva Republike Hrvatske, a prezentirat će predstave i događanja posvećena kazališnoj instituciji talijanske manjine u Hrvatskoj.
Tako će u četvrtak i petak, 29. i 30. svibnja 2014., u rimskoj Accademiji d’Ungheria biti izvedena predstava „Notti romane“ / „Rimske noći“. Riječ je o melodrami suvremenog italoameričkog autora Franca D’Alessandra u režiji Edvina Liverića. U dramskome komadu pojavljuju se Anna Magnani i Tennessee Williams, dvoje umjetnika koji su snažno obilježili teatar i film 20. stoljeća. Ulogu Anne Magnani glumi prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich, a Tennesseeja Williamsa Mirko Soldano. Kostimografiju predstave potpisuje Manuela Paladin Šabanović, oblikovanje svjetla Predrag Potočnjak, a projekcije i video Marin Lukanović.
U lipnju će, a povodom Dana državnosti RH, u Rimu biti izvedena predstava „Kafka project project: frontiere/ granice/ meje/ grens/ borders…”, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini u sezoni 2012./2013., a bit će upriličen i okrugli stol posvećen 68. godišnjici Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke dok će rimsko gostovanje završiti još jednom izvedbom predstave „Notti romane“ / „Rimske noći“.
Predstava „Kafka project project: frontiere/ granice/ meje/ grens/ borders…” izvodit će se 26. i 27. lipnja. u Complesso Monumentale di San Salvatore in Lauro odnosno u tamošnjem Salonu dei Piceni. Inače, uz Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, Eleni Brumini je za ulogu u ovoj predstavi dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju epizodnu ulogu. Riječ je o autorskom projektu Karine Holla, poznate nizozemske redateljice, koreografkinje, performerice, plesačice i glumice, koja potpisuje tekst, režiju i scenski pokret. Predstava se temelji na fizičkom teatru dok za polazište ima Kafkine “Preobražaj” i “Proces”, a koristi i dijelove “Umjetnika u gladovanju”. Osim nagrađene Elene Brumini, u predstavi sudjeluju i Rosanna Bubola, Ivna Bruck, Tomas Kutinjač, Miriam Monica, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano i Andrea Tich. Autorsku ekipu čine koautor i asistent redateljice Henk Van Riemsdijk, scenograf Anton T. Plešić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Stanko Juzbašić te oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.
Posljednja izvedba predstave „Notti romane“ / „Rimske noći“ bit će pak upriličena 28. lipnja u prekrasnom ambijentu vrta Complessa Monumentale di San Salvatore.
(culturenet.hr)