U istraživanju je sudjelovalo šest autora iz grupe Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković te tri autora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je Nenad Pavin vodio teorijski dio rada, izvijestili su iz IRB-a

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom dr. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i dr. Nenada Pavina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) otkrio je novu strukturu važnu za diobu stanice, a rezultate toga istraživanja, koji mijenjaju paradigmu o ravnoteži sila u diobenom vretenu, objavio je ugledni znanstveni časopis Nature Communications.
U radu je sudjelovalo šest autora iz grupe Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković te tri autora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je Nenad Pavin vodio teorijski dio rada, izvijestili su iz IRB-a.
Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju u kojemu su znanstvenici kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom najmodernijim tehnikama mikroskopije, uključujući optičke manipulacije, kao što su laserske škare, uz metode matematike i računarstva. Teorijski opis sila u diobenom vretenu razvili su fizičari sa zagrebačkog PMF-a.
Iva Tolić ističe kako joj je ovaj rad posebno značajan i zato što predstavlja prvi rezultat projekta vrijednog više od dva milijuna eura Europskoga istraživačkog vijeća (ERC) koji joj je odobren prošle godine za istraživanja diobe stanice.
Ovim radom znanstvenici su dokazali hipotezu na kojoj se projekt temelji, a to je da postoje tzv. mikrotubuli premosnice u diobenom vretenu, minijaturnom stroju sastavljenom od mikrotubula koji dijele kromosome u dvije stanice kćeri. Vijeća.
(http://www.vecernji.hr)