Umjetnica trenutno živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje na Sveučilištu Zayed podučava slikanje, crtanje i grafiku. Dobitnicu Nagrade Utjecajne hrvatske žene/ Croatian Women of Influence Award svojom su nazočnošću na izložbi podržale i sudionice zagrebačke konferencije Mreže hrvatskih žena iz Toronta 

U Gornjoj Stubici je 10. ožujka u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Muzeja Hrvatskog zagorja otvorena izložba kanadske slikarice hrvatskog podrijetla Karen Oremuš, inače prodekanice Fakulteta za umjetnost i kreativna poduzeća u Abu Dabiju. Izložbu “Retrospektiva: rukotvorine, uspomene, osobna arheologija i obnova” otvorio je zagorski župan Željko Kolar.
– Naša Zagorka je rođena u Kanadi, ali nikad nije zaboravila svoje Zagorje i svoju Stubicu. To bogatstvo različitog odgoja i kulture koje nam donose Hrvati iz cijelog svijeta moramo češće koristiti u svakodnevnici, rekao je župan Kolar te dodao kako je impresioniran izložbom. Kolar je čestitao slikarici te joj uručio i dar – paket tradicijskih zagorskih proizvoda.
Karen Oremuš trenutno živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje na Sveučilištu Zayed podučava slikanje, crtanje i grafiku.. Kao motive svojih slika ističe obitelj, prošlost, naslijeđe i sjećanje, ali i rat, bolest, prirodne katastrofe i ljudsku preobrazbu. Poslije Domovinskog rata, tri je godine volontirala na projektima obnove Hrvatske, u kojoj ima veliki krug prijatelja i rodbine. Organiziranjem izložbe u Gornjoj Stubici, i simbolično se vratila kući, da svojoj rodbini, ljudima za koje je emotivno vezana te svim zagorskim zaljubljenicima u likovnu umjetnost predstavi retrospektivu svojih djela.
Na otvorenju izložbe u Muzeju seljačkih buna, uz župana Željka Kolara, bili su i izaslanik gradonačelnika Zagreba Dragutin Žiljak, gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa, koji se kao slikar stručno osvrnuo na djela, i predsjednica Općinskog vijeća Gornje Stubice Đurđica Labaš. Otvaranju su, uz ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića sa suradnicima, nazočile i sudionice i dobitnice nagrada Mreže hrvatskih žena iz Toronta koje su se na svojoj prvoj konferenciji ovaj tjedan okupile u Zagrebu. Umjetnica je također dobitnica Nagrade Utjecajne hrvatske žene/ Croatian Women of Influence Award.
(www.zagorje-international.hr)

Fotografije: Snježana Radoš