Članovi KLD-a „Rešetari“ s predsjednikom Ivanom De Villom nedavno su posjetili Mađarsku, grad Baju i selo Čavolj gdje živi brojna hrvatska, bunjevačka, zajednica

Književno likovno društvo „Rešetari“ s predsjednikom Ivanom De Villom nedavno je posjetilo Mađarsku, grad Baju i selo Csávoly/Čavolj gdje živi brojna hrvatska, bunjevačka, zajednica.
U selu Čavolju ugostili su ih u seoskoj knjižnici, a dočekao ih je povjesničar dr. Mišo Mandić (88), utemeljitelj seoskog muzeja lokalne povijesti, nagrađen spomen-plaketom Mađarskog etnografskog društva. Načelnik je bio spreman za suradnju i potpisivanje povelje prijateljstva dvaju općina, a knjižničari su goste oduševljavali svojom ikavicom.
KLD Rešetari je knjižnici darovalo preko 200 knjiga, od čega je Školska knjiga darovala oko 100 naslova.
U Baji ih je dočekala Novogradiščanka, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Morana Plavac. Provela ih je kroz Visoku školu Eötvös József u kojoj i radi, a o povijesti te škole je s ponosom govorila i njena kolegica, profesorica Adela Manz. Rešetarci su im darovali pedesetak svojih zbornika, a pedeset ostavili spomen-knjižnici u sinagogi gdje su imali predstavljanje.
Ondje ih je dočekao predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, a pjesmom oduševio KUD Bunjevaca “Zlatna grana” pod vodstvom Ildike Filipović.
Predsjednik De Villa govorio je o radu društva te o oblicima suradnje s mnogim društvima izvan granica Hrvatske. Profesorica Morana Plavac, koja je i lektorica zbornika mladih, govorila je o izboru pjesama te načinu na koji mladi razmišljaju pišući poeziju. Pjesnikinje Snježana Josipović, Marija Radošić ,Vesna Dumičić, Veronika Devčić i Lidija Puđak čitale su iz različitih zbornika svoje pjesme te tako predstavljajući matično društvo, svoj zavičaj i svoju državu.

Tekst: Lidija Puđak; Fotografije: Zdravko Lucić