Gieler (76) je nagrađena Zlatim časnim znakom Republike Austrije zbog svojih zasluga za hrvatski jezik i kulturu. Visoko savezno odlikovanje je primila iz ruku Hansa Niessla u prostorijama zemaljske vlade u Željeznom

Zlatka Gieler je 24. listopada nagrađena Zlatim časnim znakom Republike Austrije zbog svojih zasluga za hrvatski jezik i kulturu. Visoko savezno odlikovanje je primila iz ruku Hansa Niessla u prostorijama zemaljske vlade u Željeznom.

Zlatka Gieler (76) je od 2008. godine predsjednica Znanstvenoga instituta, a prije toga je 18 godina vodila Hrvatsko kulturno društvo (1988.-2006.). Triput je bila predsjednica Savjeta za hrvatsku narodnu grupu. Dugogodišnja kantorica i voditeljica zbora u Trajštofu se u svom manjinskopolitičkom angažmanu i radu za njegovanje hrvatskoga jezika i kulture posebno zalagala za rad s djecom. U Trajštofu je osnovala dječji zbor, kazališnu grupu „Živo srebro“, a inicirala je i brojne projekte Kulturnoga društva za djecu, npr. natjecanje u pjevanju „Grajam“, „Košić“…

U razgovoru s Hrvatskom redakcijom ORF-a kazala je da se veseli što je Republika Austrija priznala njen angažman za gradišćanskohrvatsku narodnu grupu.

Republika Austrija i Gradišće su podijelile priznanja trinaestorici građana. Među inima, Güntheru Ugrinoviću za humanitarni angažman. Ugrinović iz Trajštofa primio je Časni zaslužni znak Republike Austrije za svoj 15-godišnji dobrovoljni angažman na socijalnom i humanitarnom polju. Svećenik Martin Štefan Bugnyar, koji potječe iz Bijeloga Sela, primio je Veliki časni znak Gradišća, a Christian Teske primio je humanitarnu nagradu društva PAN (Partner aller Nationen) za svoje zalaganje za bolesnu i siromašnu djecu u Ukrajini.
(Hrvatska redakcija ORF-a)