Dolaskom Hrvata u Zapadni Berlin Crkva u Hrvatskoj brzo je uspostavila katoličku misiju, koja se od 1969. godine brine za Hrvate: njih je trenutačno u Berlinu između 15 i 20 tisuća, dok službene brojke govore o oko 7500 hrvatskih državljana koji plaćaju crkveni porez, no u tu brojku nisu uključeni oni koji imaju dvojno državljanstvo

Tjednik Glas Koncila iz Zagreba objavio je u broju 11/2016. s nadnevkom od 13. ožujka na dvije stranice reportažu o Hrvatskoj katoličkoj misiji (HKM) Berlin pod naslovom Hrvatska katolička misija Berlin „Duhovna domovina“ u Njemačkoj prijestolnici – Hrvatski vjernici mijenjaju povijest mjesne berlinske crkve. Reportažu potpisuje novinar GK Ivan Tašev.
U Berlinu danas živi između 15 i 20 tisuća Hrvata, iako službene brojke govore o 7500 katolika s hrvatskim državljanstvom. Njih oko 10 posto pohađa nedjeljne mise u tri crkve na Weddingu, Mehringdammu, Spandauu, a svake godine bude 60-ak prvopričesnika i krizmanika. Godišnje se obiđe četiristotinjak obitelji tijekom novogodišnjega blagoslova. Dolaskom Hrvata u Zapadni Berlin Crkva u Hrvatskoj brzo je uspostavila katoličku misiju, koja se od 1969. godine brine za Hrvate: njih je trenutačno u Berlinu između 15 i 20 tisuća, dok službene brojke govore o oko 7500 hrvatskih državljana koji plaćaju crkveni porez, no u tu brojku nisu uključeni oni koji imaju dvojno državljanstvo.
Iako postoji mnogo udruga i zavičajnih klubova kojima je cilj očuvanje nacionalne kulture i tradicije, HKM ima posebno mjesto: Crkva još uvijek okuplja najveći broj Hrvata u Berlinu, a osim na kulturne sadržaje vjernici rado dolaze i na mise.
-Hrvati u Berlinu su višestruka dijaspora: kao katolici smo u manjini jer živimo u ‘ateiziranom’ gradu, u kojem je oko 8 % katolika, od toga su 30 % katolici stranci. Daleko smo od domovine, ali i drugih hrvatskih katoličkih misija, pa je manje prostora za druženje na zajedničkim folklorijadama i olimpijadama koje organizira naš dušobrižnički ured«, govori fra Frano Čugura (55), voditelj HKM Berlin, rodom iz Sinja, koji je »na pola radnoga vremena« zaposlen i na njemačkoj župi sv. Sebastijana na Weddingu, gdje se nalazi sjedište Hrvatske katoličke misije posljednjih desetak godina. Njemu pomažu još dvojica franjevaca splitske provincije Presvetoga Otkupitelja kao dušobrižnici: fra Radoslav Tolić (54) s najdužim stažem boravka u Berlinu zadužen je za pripremu prvopričesnika te fra dr. Ivan Macut (35) koji vodi mlade i Framu, uz pomoć trajnoga đakona Nikole Horsta Kaye. Reportažu u cijelosti možete pročitati u tiskanom broju Glasa Koncila.
(Fenix Magazin)

Portal Glasa Koncila pratite na stranici www.glas-koncila.hr