Montažna replika Teslina tornja na Jarunu bit će visoka 27 metara, poput šesterokatnice, a zajedno s armiranim betonskim postoljem težit će čak 249 tona. Teslin toranj (Wardenclyffe Tower) nalazio se na Long Islandu u New Yorku, izgradnja je započela 1901. godine, a srušen je 1917. godine. Trebao je unaprijediti telefonske i sve druge vrste bežičnih komunikacija, te poslužiti za istraživanje koncepta bežičnog prijenosa struje

Na ovogodišnjem INmusic festivalu posjetiteljima će biti predstavljena nova atrakcija – replika Teslina tornja u kojoj će se nalaziti posebna audio-vizualna pozornica, u koju stane dvjestotinjak ljudi, najavili su organizatori festivala.
Montažna replika Teslina tornja na Jarunu bit će visoka 27 metara, poput šesterokatnice, a zajedno s armiranim betonskim postoljem težit će čak 249 tona, u nju će biti ugrađeno 3500 čeličnih dijelova i čak 4000 vijaka. Pozornica u samom tornju bit će promjera 12 metara, a u tom prostoru prikazivat će se video-kolaži uz glazbu posvećenu Tesli i Davidu Bowieju.
Ove se godine navršava 99 godina od rušenja Teslina tornja, a također je, nažalost, umro David Bowie, koji je i sam bio fasciniran Teslom, pa INmusic na taj način odaje priznanje toj dvojici velikana, rekao je novinarima direktor festivala Zoran Marić. Izgradnja konstrukcije, koja će biti dvostruko manja od originala, stajat će oko 800.000 kuna.

Teslin toranj (Wardenclyffe Tower) nalazio se na Long Islandu u New Yorku, izgradnja je započela 1901. godine, a srušen je 1917. godine. Toranj visok 60-tak metara trebao je unaprijediti telefonske i sve druge vrste bežičnih komunikacija, te poslužiti za istraživanje koncepta bežičnog prijenosa struje.
Jedanaesto izdanje INmusic festivala održat će se na Jarunu od 20. do 22. lipnja, a nastupit će brojni strani i domaći izvođači.
(HINA)