Temelj izložbe su preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK

Izložba Renesansni Faustus Verantius otvorena je 6. studenoga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a moći će se razgledati do 25. studenoga 2017. godine.
Na početku svečanosti okupljenima su se pozdravnim govorima obratili glavna ravnateljica NSK u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja RH Lidija Kralj, prof., državni tajnik u Ministarstvu kulture RH dr. sc. Ivica Poljičak i savjetnica Predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade mr. sc. Renata Margaretić Urlić.
Nakon pozdravnih govora o izložbi i važnosti Fausta Vrančića govorila je znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU dr. sc. Marijana Borić, a potom je izložbu otvorio Vedran Jukić Draganić Vrančić, potomak Fausta Vrančića.
Temelj izložbe su preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U sklopu portala Digitalne zbirke NSK dostupne su digitalizirane inačice djela kao što su Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.
Dio izložbe posvećene Faustu Vrančiću čini i virtualni kutak, čiji koncept potpisuje dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, a dizajn i izradu mrežne stranice Filip Lončar i Branimir Matijačić. Sastoji se od virtualne izložbe, edukativne slagalice, a u okviru virtualnog koncepta predstavljene su i nove naprave Fausta Vrančića iz djela Machinae novae s hrvatskim prijevodom teksta Tumačenje strojeva koje smo izumili dr. sc. Vladimira Muljevića. Prijevod je objavljen u sklopu pretiska djela Machinae novae Fausti Verantii Siceni cum declaratione Latina, Italica, Hispanica, Gallica et Germanica, Zagreb: Novi Liber; Šibenik: Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 1993.
Posjetitelji s otvaranja imali su priliku vidjeti i lutke Zdenke Bilušić, male homo volanse, koji su nastali od prepariranih starih knjiga iz otpisa šibenske gradske knjižnice. Također, mogli su uživati u renesansnim skladbama koje je izveo glazbenik Edin Karamazov.
Za ostvarenje ovoga programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Fotogalerija