“Partenza”, samostalna izložba ove suvremene hrvatske umjetnice metaforički obrađuje priču o odlasku, ljubavi, iščekivanju i razdvojenosti morem radi migracije. Naslovivši izložbu talijanskom riječju koja se i u Dalmaciji koristi za odlazak, put, autorica progovara o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva i fragilnosti ljudske egzistencije

Samostalna izložba Renate Poljak kojom ta suvremena hrvatska umjetnica metaforički obrađuje priču o odlasku, ljubavi, iščekivanju i razdvojenosti morem radi migracije, otvara se u petak, 8. travnja u francuskoj galeriji Contexts pariškom Bellevillu.
Naslovivši izložbu talijanskom riječju koja se i u Dalmaciji koristi za odlazak, put, autorica progovara o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva i fragilnosti ljudske egzistencije.
Video instalacijom u kombinaciji s crtežima i foto kolažima ona spaja dvije priče o emigraciji – hrvatsku s početka prošlog stoljeća kada se zbog neimaštine masovno odlazilo s dalmatinskih otoka, što se dogodilo i u njezinoj obitelji, te onu iz Afrike, s početkom 21. stoljeća.
Renata Poljak (Split, 1974.) diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a postdiplomski studij završila na Likovnoj akademiji Ecole Regionale des Beaux-Arts u Nantesu. Izlagala je na mnogim samostalnim i međunarodnim izložbama, filmskim festivalima i bijenalima, a za svoj umjetnički rad osvojila je devet nagrada.

Među ostalim, 2010. joj se filmski i video opus prikazao u pariškom Centru Georges Pompidou, a dvije godine kasnije i u centru Palais de Tokyo. The Village Voice je njezinu samostalnu izložbu u New Yorku izdvojio kao jednu od najboljih u gradu za siječanj/veljaču 2013., dok se krajem 2014. istovremeno predstavila u dva montrealska Centra za suvremenu umjetnost, Optica i Occurence .
Izložba “Partenza” bit će otvorena do 14. svibnja, a uz najavu će se moći pogledati do 2. srpnja. Te će radove imati prilike vidjeti i hrvatska publika, na samostalnoj izložbi u splitskoj Galeriji Umjetnina te u MSU Istre u Puli. Međunarodnu prezentaciju svog rada nastavlja u travnju i lipnju, na skupnim izložbama u Trstu i Grazu.
(Jutarnji.hr)