U izaslanstvu Hrvata iz Srbije bio je i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Ravnatelj Žigmanov je govorio o prilikama u području kulture, a premijer Milanović pozorno je saslušao obraćanje ravnatelja te rekao kako će vidjeti što RH može učiniti da se jedan dio problema riješi

Tijekom radnog posjeta Republici Srbiji, nakon susreta sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, 16. siječnja 2013. godine, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu hrvatski je premijer Zoran Milanović razgovarao i s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji. U izaslanstvu Hrvata iz Srbije bio je i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.
Tijekom dvosatnoga razgovora, predstavnici hrvatske manjinske zajednice upoznali su premijera Milanovića s aktualnim stanjem u srbijanskom društvu i prilikama unutar hrvatske zajednice, problemima s kojima se suočavaju te izazovima pred kojima se nalaze ovdašnji Hrvati i u kontekstu toga očekivanja od Republike Hrvatske.
Ravnatelj Žigmanov je govorio o prilikama u području kulture, naglasivši sljedeće momente. Kultura Hrvata u Vojvodini još uvijek se nalazi procesu institucionalnoga razvoja i širenja kulturnih praksi, koje smjeraju kako na očuvanje kulturne baštine tako i na suvremeno umjetničko stvaralaštvo i rad u području znanosti. U tim nastojanjima suočavaju se i sa stanovitim problemima, među kojima se ističu: podzastupljenost hrvatskih sadržaja u programima rada kulturnih institucija čiji su osnivači tijela državne uprave, napose na planu zaštite kulturne baštine; mogu računati na daleko manju količinu novca u odnosu na druge manjine kada je riječ o proračunskim sredstvima tijela državne uprave; nedopustivo je malo od strane države osiguranog prostora za rad udruga kulture, koje su uz to veoma slabo tehnički opremljene; hrvatska kultura u Vojvodini često zna biti objekt negativnih politika – od brutalnoga nijekanja pa do prešućivanja; kada je riječ o odnosu Hrvatske i prostora kulture vojvođanskih Hrvata, ravnatelj Žigmanov je iskazao očekivanje da Republike Hrvatska bude inkluzivnija u cijelom spektru od politike preko mogućnosti konkuriranja na financijska sredstva pa do veće vidljivosti u prostorima javnosti u Hrvatskoj.
Premijer Zoran Milanović sa svojim suradnicima pozorno je saslušao obraćanje ravnatelja Žigmanova te rekao kako će vidjeti što Republika Hrvatska može učiniti da se jedan dio problema riješi.
(ZKVH)