Jačanje veza između domovine i dijaspore, očuvanje identiteta i stvaranje gospodarskih preduvjeta za povratak svakako su prepoznati kao strateški ciljevi obje države te je razmjena iskustva i dobre prakse platforma za daljnju suradnju mjerodavnih državnih tijela

U srijedu, 14. ožujka 2018. godine, u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je radni sastanak državnog tajnika Zvonka Milasa i predsjednika Donjeg doma parlamenta Republike Irske NJ.E. Seana Ó Fearghaila na kojem su također nazočili NJ. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Ivan Mašina, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika, Brian Prunty, osobni tajnik predsjednika Donjeg doma parlamenta, Draženka Arar, savjetnica s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva, Dario Magdić, načelnik sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske i Croatiana Orešković, voditeljica Službe za pravni položaj, obrazovanje i kulturu hrvatskog iseljeništva.

Uz toplu dobrodošlicu irskoj delegaciji, državni tajnik Milas upoznao je nazočne s djelokrugom i projektima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ostalim nositeljima suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, kao i smjeru razvoja javne politike prema hrvatskom iseljeništvu. Predsjednik Donjeg doma parlamenta Republike Irske NJ.E. Sean Ó Fearghail naglasio je da Republika Irska, koja ima stoljetnu povijest velikih emigracija, kao i Hrvatska, ima također i iskustvo velikog povratka iseljenika u Irsku u razdobljima gospodarskog rasta. Sam povratak iseljenika u Irsku označio je dolazak novih tehnologija i načina poslovanja u Irsku te je uzrokovao dodatno jačanje irskog gospodarstva koje je mnogima otvorilo nove poslovne prilike. Stoga je uvjeren da će se i hrvatsko iseljeništvo, naročito ono koje je nastalo kao posljedica slobode kretanja radnika ulaskom Hrvatske u EU, vraćati u Hrvatsku obogaćeno iskustvom, vještinama i kapitalom stečenim u iseljeništvu, pa tako i hrvatska iseljenička zajednica u Irskoj. Hrvatska zajednica u Irskoj značajno doprinosi irskom društvu te Irska prepoznaje i podržava istaknuti rad hrvatskog veleposlanstva u Dublinu na očuvanju identiteta Hrvata u Irskoj.

Jačanje veza između domovine i dijaspore, očuvanje identiteta i stvaranje gospodarskih preduvjeta za povratak svakako su prepoznati kao strateški ciljevi obje države te je razmjena iskustva i dobre prakse platforma za daljnju suradnju mjerodavnih državnih tijela.

Obje strane su izrazile zadovoljstvo sastankom, kao i uvjerenost kako će susret značajno pridonijeti suradnji između naših država, institucija i naroda, koje dijele identičan vrijednosni sustav, slične povijesne okolnosti, ali i zajedničku europsku budućnost.
(Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)