Zaklada Friedrich Ebert – Zagreb u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske održala je skup Raditi u inozemstvu: Kako zaštititi hrvatske radnike u Kući Europe u Zagrebu, u sklopu kojeg se održala stručna panel rasprava Sloboda kretanja radnika i pravedna mobilnost te predstavljena brošura Zaštiti se znanjem!

Zaklada Friedrich Ebert – Zagreb u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske 9. veljače održala je skup Raditi u inozemstvu: Kako zaštititi hrvatske radnike u Kući Europe u Zagrebu, u sklopu kojeg se održala stručna panel rasprava Sloboda kretanja radnika i pravedna mobilnost te predstavljena brošura Zaštiti se znanjem!. Namijenjena je onima koji u Njemačkoj žele raditi u skladu sa zakonom i uz pravedne uvjete rada.

Otkako je u većini zemalja Europske unije na snazi potpuna sloboda kretanja, mnogi građani Republike Hrvatske iskoristili su tu mogućnost kako bi radili u drugim zemljama, a najviše ih je otišlo u Njemačku. Ukupno je 28.268 hrvatskih državljana 2015. godine odselilo iz Hrvatske u inozemstvo. No ni zemlje Zapadne Europe nisu lišene iskorištavanja radnika, pa tako i pa tako i onih koji dolaze iz Hrvatske.

Koji radni uvjeti ih dočekuju kada dođu u Njemačku? Kako se mogu snaći i ako ne znaju jezik? Kako se mogu zaštititi od izrabljivanja i neprihvatljivih radnih uvjeta? Što prvo trebaju napraviti? Kome se u Njemačkoj obratiti za pomoć? Odgovori na ta pitanja nalaze se u novoobjavljenoj brošuri Zaštiti se znanjem!, o kojoj je govorio Dominique John, voditelj projekta Pravedna mobilnost iz Saveza sindikata Njemačke (DGB). Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) predstavio je projekt Pravedno upućivanje radnika, u sklopu kojeg će se u Zagrebu otvoriti savjetodavni ured za upućene radnike.

Na panel raspravi čula su se mišljenja o slobodi prekograničnog kretanja i pravednoj mobilnosti radnica i radnika iz perspektive sindikata, poslodavaca i zavoda za zapošljavanje te će mogao steći uvid u iskustva iz Njemačke. Sudjelovali su: Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike, Savez samostalnih sindikata Hrvatske – Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora – Vilma Mostahinić, rukovoditeljica EURESA i međunarodnog posredovanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Dominique John, voditelj projekta Pravedna mobilnost, Savez sindikata Njemačke (DGB) i Domagoj Novokmet kao moderator.
(www.h-alter.org)