Brončana bista velikana ruskog pjesništva i književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina postavljena je u budućoj Aleji pjesnika u parku Bundek. Gradonačelnik je najavio da će se u glavnom gradu Ruske Federacije još ove godine ili najkasnije početkom iduće postaviti bista Jurja Križanića

Brončana bista velikana ruskog pjesništva i književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina postavljena je u budućoj Aleji pjesnika u parku Bundek. Svečano je otkrivena 6.lipnja u povodu 217 godina Puškinova rođenja i Međunarodnog dana ruskog jezika. Bistu su otkrili gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov i predsjednik Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku Oleg Volovik.
Gradonačelnik je najavio kako će polovicom lipnja otići u Moskvu dogovoriti sa svojim kolegom da se u glavnom gradu Ruske Federacije još ove godine ili najkasnije početkom iduće postavi bista Jurja Križanića, izvještava radio.hrt.
Juraj Križanić rođen je u Ribniku 1617. godine. Školovao se u Zagrebu, Grazu i Rimu gdje je i doktorirao. Kao jedan od najranijih zagovornika panslavizma putuje u Rusiju. Iz Moskve je pod optužbom da je rimski agent 1661. godine prognan u Sibir. Nakon 15 godina izgnanstva u sibirskom gradu Tobolsku dolazi u Varšavu. Iz Varšave u Beč dolazi s vojskom poljskog kralja Jana Sobjeskog gdje u sukobu s Turcima 12. 09. 1683. godine tragično pogiba. Križanić je svrstan u red 100 najznačajnijih Hrvata. Na mjestu na kojem se u 17. stoljeću u Beču nalazio hrvatski kolegij (Collegium Croaticum) ovom je hrvatskom velikanu 1993. godine postavljena spomen-ploča.

Fotografije: Diana Mašala Perković