Anica Kovač Kővágó, ravnateljica OŠ Nikole Zrinskoga u Keresturu i dr. sc. Sanja Vulić, profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu pokrenule su program Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori

Anica Kovač Kővágó, ravnateljica OŠ Nikole Zrinskoga u Keresturu (Murakeresztúr) u Pomurju u Mađarskoj, i dr. sc. Sanja Vulić, profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, zajedno su pokrenule program Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori.

Realizacija programa uspješno je počela intenzivnim petodnevnim sadržajem, u okviru kojega su četiri studentice s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu (Endrina Hrenić, Mateja Keleković, Marijana Radovac i Monika Turniški) držale nastavu hrvatskoga jezika. Ukupno su održale 32 sata nastave (svaka po osam nastavnih sati) pod mentorstvom triju učiteljica hrvatskoga jezika u OŠ Nikole Zrinskoga i svoje profesorice. Mentorice su sa zadovoljstvom zaključile da su učenici svih razreda osjetno napredovali u razumijevanju i praktičnoj primjeni hrvatskoga jezika.

Hrvatski radio i mađarska televizija snimili su opširne priloge o toj vrlo uspješno započetoj suradnji.

Domaćini su gošćama iz Zagreba priredili bogati program, iz kojega izdvajamo posjet iskopinama Novoga Zrina, koji je dao sagraditi ban Nikola Zrinski na Legradskoj gori, izlet u grad Kesthely i vožnju po Balatonu te ugodno druženje na obiteljskom imanju na Šandorici.
(www.unizg.hr)